Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa (CROSBI ID 682893)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Šaravanja, Martina ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Jakobović, Mario
hrvatski
Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa
Postupkom hladnog prešanja iz koštica grožđa proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. Ulje koštica grožđa je zelenkasto- žute boje, a dominira esencijalna linolna masna kiselina te alfa i gama tokoferoli koji utječu na otpornost ulja prema oksidacijskom kvarenju. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka antioksidanasa (prirodni, sintetski) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt nara, ekstrakt maslinovog lista, a od sintetskih BHA, PG i TBHQ. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS) efikasnije štite ulje koštica grožđa od oksidacijskog kvarenja, a od sintetskih antioksidanasa TBHQ.
ulje koštica grožđa ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Oxidation stability of cold.pressed grape seed oil
nije evidentirano
grape seed oil ; oxidative stability ; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o prilogu
164-164.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-66-5
2232-9536
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
24.10.2019-25.10.2019
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina