Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029065

Lice i naličje pravnih posljedica osude u Hrvatskoj


Dragičević Prtenjača, Marta
Lice i naličje pravnih posljedica osude u Hrvatskoj // Međunarodna znanstvena konferencija "Suradnja pravne znanosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: aktualne teme"
Mostar, Bosna i Hercegovina, 2019. (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, pp prezentacija, znanstveni)


Naslov
Lice i naličje pravnih posljedica osude u Hrvatskoj
(Two faces of legal consequences of a conviction in Croatia)

Autori
Dragičević Prtenjača, Marta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Skup
Međunarodna znanstvena konferencija "Suradnja pravne znanosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: aktualne teme"

Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 24-25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Pravne posljedice osude ; čl. 30. Ustava ; Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji ; pravna priroda pravnih posljedica osude
(Legal consequences of conviction, Art. 30 of the Constitution, Law on Legal Consequences of Conviction, Criminal Records and Rehabilitation)

Sažetak
U radu se bavi (kolateralnim) pravnim posljedicama osude koje često mogu imati, a nerijetko i imaju vrlo veliku ulogu u postkaznenom životu osuđenika nakon što se nad njim izvrši kazna, a posebno ako je počinitelj kaznenog djela izdržavao kaznu zatvora. Inače se pravne posljedice osude u literaturi dijele na izravne i neizravne ili kolateralne. S tim u vezi posebna će se pozornost obratiti uvjetima za propisivanje tih neizravnih ili kolateralnih posljedica, njihovu primjenu, nastupanje i trajanje. Uvjeti za nastupanje (kolateralnih) pravnih posljedica osude su inicijalno regulirani čl. 30. Ustava, kojim je propisano da one mogu nastupiti samo ako su počinjenja teška i osobito nečasna kaznena djela. Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (ZOPKER) dalje razrađuje uvjete propisivanja (kolateralnih) pravnih posljedica osude. Također, posebna pozornost se pridaje uvjetima za nastupanje, tj. propisivanje (kolateralnih) pravnih posljedica osude, kako onih općih koji su trenutno regulirani ZOPKER-om, tako i posebnih koji su prepušteni sporednom zakonodavstvu te njihovoj pravnoj prirodi, a time i pravnoj prirodi pravnih posljedica osude.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marta Dragičević Prtenjača, (300321)