Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA (CROSBI ID 682801)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Zdolec, Nevijo ; Kiš, Marta ; Mikuš, Tomislav ; Zadravec, Manuela ; Ostović, Mario ; Dobranić, Vesna ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA // Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019 / Harapin, Ivica (ur.). Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019. str. 239-245

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo ; Kiš, Marta ; Mikuš, Tomislav ; Zadravec, Manuela ; Ostović, Mario ; Dobranić, Vesna ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka

hrvatski

ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA

Pojava antimikrobne rezistencije (AMR) posljednjih je desetljeća među vodećim javnozdravstvenim problemima u svijetu. Genezu njenog razvoja nalazimo u nekritičkoj primjeni antibiotika u poljoprivredi, akvakulturi, veterinarskoj i humanoj medicini. Kontrola, nadzor i smanjenje ove javnozdravstvene prijetnje mora se temeljiti na sveobuhvatnom pristupu u okviru koncepta Jednog zdravlja (One Health), odnosno Jednog Poljoprivredno-Prehrambenog zdravlja (One Agri-Food Health). U tom smislu doprinos nepatogene mikroflore iz hrane životinjskog podrijetla u prijenosu antimikrobne rezistencije kroz prehrambeni lanac nije u potpunosti poznat. Naime, problem antimikrobne rezistencije se razumljivo veže uz patogene bakterije i uzročnike zoonoza, dok područje istraživanja antimikrobne rezistencije apatogene mikroflore nije sagledano kroz lanac hrane. Naša dosadašnja istraživanja obuhvatila su ispitivanja osjetljivosti/otpornosti bakterija mliječne kiseline (uključujući enterokoka) i koagulaza-negativnih stafilokoka iz hrane životinjskog podrijetla, a dio rezultata se prikazuje ovim predavanjem.

hrana životinjskog podrijetla, apatogene bakterije, antimikrobna rezistencija

Rad je prezentirala Marta Kiš, dr. med. vet.

engleski

ANTIMICROBIAL RESISTANCE OF APATHOGENIC BACTERIA FROM FOOD OF ANIMAL ORIGIN

nije evidentirano

food of animal origin, non-pathogenic bacteria, antimicrobial resistance

nije evidentirano

Podaci o prilogu

239-245.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019

Harapin, Ivica

Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut

1334-8175

Podaci o skupu

Veterinarski dani 2019

pozvano predavanje

23.10.2019-26.10.2019

Primošten, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina