Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi (CROSBI ID 682790)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Tušek, Kristina ; Bečić, Ivana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 35-35

Podaci o odgovornosti

Tušek, Kristina ; Bečić, Ivana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka

hrvatski

Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi

Različiti stilovi prehrane imaju svoje prednosti i mane te je cilj ovog rada prikazati objektivno, veganski način prehrane djece (3-6 godina) u vrtičkim ustanovama, kroz dvije sezone proljeće/ljeto, jesen/zima. Veganstvo, zbog isključivanja namjernica životinjskog podrijetla, može rezultirati deficitom i/ili suficitom što je bitno u očuvanju dobrog zdravlja i prevenciji bolesti. Korišteni su tjedni jelovnici (po svakoj sezoni), koji su sadržavali ponudu doručka, ručka i dvije užine (prijepodnevna i poslijepodnevna). Sastavnice jela (namirnice) su korištene u izračunu energetsko nutritivnog sastava ponude svakog dana zasebno. Korištena je hrvatska baza o kemijskom sastavu namirnica te preporuke za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću. Rezultati pokazuju da prosječni dnevni unos proteina, masi i ugljkohidrata ne varira značajno ovisno o sezoni. Za razliku od makronutrijenata, u praćenju unosa mikronutrijenata, bilježi se povećan unos natrija, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra u sezoni jesen/zima, jednako kao i svih vitamina uz najveću razliku u prosječnom unosu vitamina C od približno 51 % u odnosu na sezonu proljeće/ljeto. Iako se radi o rezultatima koji se temelje na tjednim ponudama, jasno je kako svaku vrstu alternativne prehrane treba pratiti redovita edukacija osoblja i roditelja jer nestručno planiranje jelovnika može imati negativne posljedice na rast i razvoj djeteta.

veganski jelovnici, sezonska evaluacija, dječji vrtići

nije evidentirano

engleski

Seasonal evaluation of children`s kindergarden vegan meals

nije evidentirano

vegan meals, seasonal evaluation, kindergarden

nije evidentirano

Podaci o prilogu

35-35.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-66-5

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Nutricionizam