Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi (CROSBI ID 682790)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Tušek, Kristina ; Bečić, Ivana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka
hrvatski
Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi
Različiti stilovi prehrane imaju svoje prednosti i mane te je cilj ovog rada prikazati objektivno, veganski način prehrane djece (3-6 godina) u vrtičkim ustanovama, kroz dvije sezone proljeće/ljeto, jesen/zima. Veganstvo, zbog isključivanja namjernica životinjskog podrijetla, može rezultirati deficitom i/ili suficitom što je bitno u očuvanju dobrog zdravlja i prevenciji bolesti. Korišteni su tjedni jelovnici (po svakoj sezoni), koji su sadržavali ponudu doručka, ručka i dvije užine (prijepodnevna i poslijepodnevna). Sastavnice jela (namirnice) su korištene u izračunu energetsko nutritivnog sastava ponude svakog dana zasebno. Korištena je hrvatska baza o kemijskom sastavu namirnica te preporuke za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću. Rezultati pokazuju da prosječni dnevni unos proteina, masi i ugljkohidrata ne varira značajno ovisno o sezoni. Za razliku od makronutrijenata, u praćenju unosa mikronutrijenata, bilježi se povećan unos natrija, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra u sezoni jesen/zima, jednako kao i svih vitamina uz najveću razliku u prosječnom unosu vitamina C od približno 51 % u odnosu na sezonu proljeće/ljeto. Iako se radi o rezultatima koji se temelje na tjednim ponudama, jasno je kako svaku vrstu alternativne prehrane treba pratiti redovita edukacija osoblja i roditelja jer nestručno planiranje jelovnika može imati negativne posljedice na rast i razvoj djeteta.
veganski jelovnici, sezonska evaluacija, dječji vrtići
nije evidentirano
engleski
Seasonal evaluation of children`s kindergarden vegan meals
nije evidentirano
vegan meals, seasonal evaluation, kindergarden
nije evidentirano
Podaci o prilogu
35-35.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-66-5
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
24.10.2019-25.10.2019
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina