Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 102848

Stručne službe - conditio sine qua non kvalitetne škole


Mrkonjić, Anđelko; Zorić, Marijana
Stručne službe - conditio sine qua non kvalitetne škole // Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu, 142 (2001), 3; 296-303 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Stručne službe - conditio sine qua non kvalitetne škole
(Professional Services - the Conditio sine qua non of a Good Quality School)

Autori
Mrkonjić, Anđelko ; Zorić, Marijana

Izvornik
Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu (1330-0059) 142 (2001), 3; 296-303

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
škola; kriza školskog sustava; mijene; potrebe; stručne službe/pedagog; kvalitet
(school; crisis of the schooling system; change; needs; professional services/pedagogue; quality)

Sažetak
Školski sustav i njegove imanentne ustanove ne daju očekivane rezultate, pa stoga govorimo o njegovoj krizi. Uočavamo je na temelju određenih pokazatelja, među kojima prevladavaju pokazatelji kvalitativne naravi. Uzroci krize su mnogobrojni i različiti. Tematski okvir ovog rada čine stručno-razvojne službe i njihov doprinos u prevladavanju krize te izgradnji kvalitetne škole, odnosno stručno-razvojna služba kao nezavisna, i kvaliteta edukacije kao zavisna varijabla. Rad je utemeljen na teoretskom i empirijskom polazištu. Povijesno gledano, stručno-razvojne službe nastale su na temelju nastalih potreba, u svijetu i kod nas, primjereno razvoju i rastu tercijarnog i kvartarnog sektora u društvu, u skladu s potrebama rasta i potrebom za pedagoškom infrastrukturom (pa i logistikom) u školi, a to znači za stručno-razvojnim službama u školama, poglavito pedagozima. Dobiveni rezultati, njihova elaboracija i zaključna misao upućuju na nužnost formiranja, afirmiranja i razvoja stručno-razvojnih službi u funkciji podizanja kvalitete odgojno-obrazovnog rada, a time i u izgradnji nove hrvatske škole, a to znači i prevladavanja sve prisutnije krize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
070056

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Anđelko Mrkonjić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Mrkonjić, Anđelko; Zorić, Marijana
Stručne službe - conditio sine qua non kvalitetne škole // Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu, 142 (2001), 3; 296-303 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Mrkonjić, A. & Zorić, M. (2001) Stručne službe - conditio sine qua non kvalitetne škole. Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu, 142 (3), 296-303.
@article{article, year = {2001}, pages = {296-303}, keywords = {school, crisis of the schooling system, change, needs, professional services/pedagogue, quality}, journal = {Napredak : \v{c}asopis za pedagogijsku teoriju i praksu}, volume = {142}, number = {3}, issn = {1330-0059}, title = {Professional Services - the Conditio sine qua non of a Good Quality School}, keyword = {school, crisis of the schooling system, change, needs, professional services/pedagogue, quality} }