Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sinergijski učinak meda i antibiotika na klinički značajne bakterije višestruko otporne na antibiotike (CROSBI ID 430627)

Ocjenski rad | diplomski rad

Antonia Ivešić Sinergijski učinak meda i antibiotika na klinički značajne bakterije višestruko otporne na antibiotike / Ibrahimagić, Amir ; Černi, Silvija (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2019

Podaci o odgovornosti

Antonia Ivešić

Ibrahimagić, Amir ; Černi, Silvija

hrvatski

Sinergijski učinak meda i antibiotika na klinički značajne bakterije višestruko otporne na antibiotike

U današnje vrijeme raste broj klinički značajnih bakterija koje pokazuju višestruku otpornost na antibiotike. Istraživanja ukazuju na antimikrobni učinak meda, temeljen na fizikalno-kemijskim svojstvima i kemijskom sastavu meda. Hipoteza rada je da med povećava osjetljivost na antibiotike kod bakterija kojima je antibiogramom potvrđena višestruka otpornost. Svrha istraživanja je potvrditi antibakterijsko djelovanje bagremovog, kaduljinog, lipovog i livadskog meda. Antibakterijski potencijal ovih medova testiran je na osam bakterija: Acinetobacter baumanni, Citrobacter freundii, Enterobacter sakazakii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Providentia rettgeri i Pseudomonas aeruginosa. Nakon analize antibiograma, uzorci su tretirani različitim koncentracijama meda te je svakoj vrsti meda, metodom razrjeđenja, utvrđena minimalna inhibitorna i minimalna baktericidna koncentracija. Nakon tretmana medom, ponovljen je antibiogram, zbog usporedbe rezultata antibiograma prije i nakon djelovanja meda. Mjerenjem zona inhibicije, jako antimikrobno djelovanje pokazali su med bagrema i kadulje u sinergizmu s antibiotikom sulfometoksazol-trimetoprim, no statistički značajni rezultati mjerenja zona inhibicije prije i nakon tretmana ispitivanim vrstama meda, pokazali su se jedino rezultati kod bakterije P. mirabilis, a analizom je utvrđeno kako med kadulje i livade imaju najveći utjecaj na porast inhibicijskih zona antibiotika. Istraživanje ukazuje da med može postati antimikrobno sredstvo, međutim, nepredvidiva i nestandardizirana antibakterijska aktivnost meda otežava njegovu primjenu kao antimikrobnog agensa.

anitmikrobna tvar ; antibiotska otpornost ; terapija

nije evidentirano

engleski

THE SYNERGISTIC EFFECT OF HONEY AND ANTIBIOTICS ON CLINICALLY SIGNIFICANT BACTERIA DISPLAYING MULTIPLE ANTIBIOTIC RESISTANCE

nije evidentirano

antibiotic resistance ; antimicrobial agent ; therapy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija