Fenolni profil i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lista tršlje(Pistacia lentiscus L.) izoliranog primjenom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (CROSBI ID 430600)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kruk, Valentina
Elez Garofulić, Ivona
hrvatski
Fenolni profil i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lista tršlje(Pistacia lentiscus L.) izoliranog primjenom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima
Cilj ovog istraživanja je postupkom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima izolirati ukupne fenole iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.). Parametri varirani tijekom eksperimenta su: temperatura (50 °C –70 °C), snaga (200-500 W) i vrijeme (4-12 min). Vrijeme 12 minuta, temperatura 69 °C i snaga 512 W su optimalni parametri kojima se postiže najveća koncentracija ukupnih fenola u iznosu od 108, 14 mg GAE/g. Slična koncentracija ukupnih fenola dobivena je klasičnom ekstrakcijom, ali uz produženo trajanje ekstrakcije od 30 min. Identifikacija i kvantifikacija ukupnih fenola provedena je primjenom ultra djelotvorne tekućinske kromatografije s masenom spektrometrijom (UPLC-MS/MS) te je analizom identificirano ukupno 34 fenolna spoja. U najvećim koncentracijama su određeni derivati galne kiseline (606 mg/100g uzorka, digaloilkina kiselina), derivati miricetina (1782, 4 mg/100g uzorka, miricetin ramnozid) i derivati kvercetina (130, 9 mg/100g uzorka, kvercetina ramnozid). ORAC metodom određena je visoka antioksidacijska aktivnost ekstrakta lista tršlje (10768, 2±0, 07 µmol TE/L) što dokazuje visok potencijal te biljke za primjenom u prehrambenoj industriji.
list tršlje, ukupni fenolni spojevi, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE), UPLC-MS/MS, ORAC metoda
nije evidentirano
engleski
Phenolic profile and antioxidant capacity of Pistacia lentiscus L. leaf extract isolated with application microwave-assisted extraction
nije evidentirano
Pistacia lentiscus L. leaf, total phenols, microwave-assisted extraction (MAE), UPLC-MS/MS, ORAC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
24.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb