Cjenovni rizik u poljoprivredi Europske unije (CROSBI ID 430585)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Barbir, Danko
Njavro, Mario
Čop, Tajana
hrvatski
Cjenovni rizik u poljoprivredi Europske unije
Diplomski rad se bavi cjenovnim rizikom poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji. Ciljevi rada su izmjeriti cjenovni rizik mlijeka, pšenice, kukuruza, svinjskog mesa i šećera u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Nadalje, opisati strategije upravljanja cjenovnim rizikom, izgraditi model za ocjenu učinaka strategije u navedenim proizvodnjama te odrediti mogućnosti i prepreke u njihovoj primjeni. Pregledom literature su obrađene teme rizika u poljoprivredi, cjenovnog rizika, strategija upravljanja rizikom i tržišta poljoprivrednih proizvoda. Statističkom obradom podataka iz EU Market Observatory je izmjeren cjenovni rizik. Utvrđeno je da Hrvatska ima relativno visok koeficijent varijabilnosti cijena pšenice (12%), a kod kravljeg mlijeka (7%), kukuruza (8%), svinjskog mesa (9%) i šećera (7%) je manji u odnosu na prosjek EU. Preporučene su strategije: udruživanje kod proizvodnje kravljeg mlijeka, hedging pšenice, skladištenje kukuruza, ugovaranje proizvodnje svinja i hedging šećera. Strategije su vrednovane pomoću očekivane novčane vrijednosti, analize scenarija i stabla odlučivanja.
upravljanje rizikom, cjenovni rizik, poljoprivredni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Price risk in agriculture of the European union
nije evidentirano
risk management, price risk, agricultural products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
11.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb