Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027845

IZMEĐU DISTANCIRANE CRKVENOSTI I INTENZIVNE OSOBNE RELIGIOZNOSTI: RELIGIJSKE PROMJENE U HRVATSKOM DRUŠTVU OD 1999. DO 2018. GODINE


Nikodem, Krunoslav; Zrinščak, Siniša
IZMEĐU DISTANCIRANE CRKVENOSTI I INTENZIVNE OSOBNE RELIGIOZNOSTI: RELIGIJSKE PROMJENE U HRVATSKOM DRUŠTVU OD 1999. DO 2018. GODINE // Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja, 28 (2019), 3; 371-390 doi:10.5559/di.28.3.01 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
IZMEĐU DISTANCIRANE CRKVENOSTI I INTENZIVNE OSOBNE RELIGIOZNOSTI: RELIGIJSKE PROMJENE U HRVATSKOM DRUŠTVU OD 1999. DO 2018. GODINE
(Between Distanced Church Religiosity and Intensive Personal Religiosity: Religious Changes in Croatian Society from 1999 to 2018)

Autori
Nikodem, Krunoslav ; Zrinščak, Siniša

Izvornik
Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja (1330-0288) 28 (2019), 3; 371-390

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Religijske promjene, Hrvatska, osobna i crkvena religioznost
(Religious changes, Croatia, personal and Church religiosity)

Sažetak
U ovom se radu, na osnovi triju valova Europskog istraživanja vrijednosti (European Values Study) provedenoga u Hrvatskoj 1999., 2008. i 2018., analiziraju religijske promjene u hrvatskom društvu. Ponajprije se pokazuju trendovi u religioznosti na temelju dviju socioloških dimenzija: crkvene i osobne religioznosti. Rezultati pokazuju da se nastavlja trend blagoga pada crkvene religioznosti, registriran već 2008., a ponajviše u dimenzijama institucionalne religijske prakse i javne uloge Crkve, dok je osobna religioznost relativno stabilna. Zatim se ove dvije dimenzije religioznosti analiziraju s obzirom na osnovne sociodemografske karakteristike i političke orijentacije. Rezultati pokazuju da su religioznosti, i crkvenoj i osobnoj, u Hrvatskoj i dalje sklonije žene, osobe s nižim stupnjem obrazovanja, čiji roditelji imaju niži stupanj obrazovanja i koji su iz manjih naselja. Registrirana je i povezanost obiju dimenzija religioznosti s "desnom" političkom orijentacijom, kao i jačanje te povezanosti u promatranom razdoblju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Citati