Primjena sustava upravljanja sigurnošću hrane (CROSBI ID 269983)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Funda, Dragutin ; Majić, Tomislava ; Majić, Zvonimir ;
hrvatski
Primjena sustava upravljanja sigurnošću hrane
Osiguranje zdrave hrane, sve više i pitke vode, prati ljudski rod tijekom cijele njegove povijesti. Hrana je, uz slobodu, bila i ostala temeljna ljudska potreba. Nažalost, problemi nestašice hrane nisu nepoznanica ni modernome društvu. Kad i ima hrane, ona je u mnogim dijelovima svijeta higijenski neispravna i opasna za ljudsko zdravlje. Autori smatraju da je najuspješniju metodu za osiguravanje sigurnosti hrane u cijelome prehrambenom lancu, od pripreme sirovina do krajnjeg korisnika, iskazao sustav HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Međunarodna norma ISO 22000:2005 sustavan je pristup sprječavanju ili najvećem mogućem smanjivanju rizika u prehrani. Norma utvrđuje zahtjeve kad organizacija u lancu hrane treba pokazati svoju sposobnost kontrole opasnosti i osiguranja da je hrana sigurna u trenutku konzumacije.
sigurnost hrane, HACCP
nije evidentirano
engleski
Implementation of food safety management systems
nije evidentirano
food safety, HACCP
nije evidentirano