Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027606

Remedijacija živom onečišćenog tla primjenom prirodnog zeolita klinoptilolita


Jukić, Ivona; Nuić, Ivona; Macherzyński, Mariusz; Ugrina, Marin
Remedijacija živom onečišćenog tla primjenom prirodnog zeolita klinoptilolita // Knjiga sažetaka, Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u Hrvatskoj (2. ZORH Susret) / Kristina Knezović, Ivana Drventić (ur.).
Split: Kemijsko-tehnološki fakultet, 2019. str. 22-22 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Remedijacija živom onečišćenog tla primjenom prirodnog zeolita klinoptilolita
(Remediation of mercury contaminated soil by application of natural zeolite clinoptilolite)

Autori
Jukić, Ivona ; Nuić, Ivona ; Macherzyński, Mariusz ; Ugrina, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka, Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u Hrvatskoj (2. ZORH Susret) / Kristina Knezović, Ivana Drventić - Split : Kemijsko-tehnološki fakultet, 2019, 22-22

ISBN
978-953-7803-11-7

Skup
Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u Hrvatskoj (2. ZORH Susret)

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 26.-27.4.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Živom onečišćeni okoliš ; Sanacija ; Propusna reaktivna barijera ; Prirodni zeolit
(Mercury contaminated soil ; Remediation ; Permeable reactive barrier ; Natural zeolite)

Sažetak
Ispitana je mogućnost primjene prirodnog zeolita klinoptilolita veličine čestica 0, 09 - 0, 56 mm kao punila u propusnim reaktivnim barijerama za sanaciju živom onečišćenog tla. Eksperimenti su provedeni na uzorku onečišćenog tla veličine čestica 0, 075 mm sa sadržajem žive od 1347 mg/kg, iz okolice rudnika Idrija u Sloveniji, drugog najvećeg nalazišta žive u svijetu. Ispiranje žive iz tla provedeno je u ultračistoj vodi različitih početnih pHo vrijednosti (4, 11 ; 5, 09 i 6, 04) bez i s dodatkom prirodnog zeolita klinoptilolita, pri sobnoj temperaturi uz miješanje pri brzini vrtnje od 800 okr/min u trajanju od 24 h. Proces je praćen mjerenjem pH vrijednosti, električne provodnosti te koncentracije ukupno izlučene žive u odabranim vremenskim intervalima tijekom 24 h. Koncentracija ukupno izlučene žive u suspenzijama bez prisustva prirodnog zeolita bila je u rasponu od 12, 8 do 42, 2 µg/L, što je daleko iznad maksimalno dopuštene koncentracije od 1 μg/L žive u vodi za ljudsku potrošnju. Znatno manja koncentracija ukupne žive (1, 9 - 20, 3 µg/L) određena je uz prisustvo prirodnog zeolita za sve ispitane pH o vrijednosti, što ukazuje na sorpciju ionskih specija žive i njihovo zadržavanje u strukturi zeolita. Udio uklanjanja ukupno izlučene žive na prirodnom zeolitu bio je od 33, 0 do čak 90, 5%, a najbolje uklanjanje postignuto je pri najnižoj početnoj pHo vrijednosti od 4, 11. Prema dobivenim rezultatima prirodni zeolit bi se mogao primijeniti za remedijaciju živom onečišćenog tla, ali je nužno provesti više stupnjeva uklanjanja kako bi se koncentracija ukupne žive smanjila do ispod maksimalno dopuštene vrijednosti u vodi za ljudsku potrošnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Marin Ugrina, (313994)
Ivona Nuić, (292293)