Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027595

Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova


Stojević, Dora
Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova 2017., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb


Naslov
Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova
(Biochemical and molecular analysis of Escherichia coli strains isolated from food of animal origin and carcass swabs)

Autori
Stojević, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.12

Godina
2017

Stranica
119

Mentor
Humski, Andrea

Neposredni voditelj
Dobranić, Vesna

Ključne riječi
Escherichia coli, geni za čimbenike virulencije, filogrupa, biokemijske karakteristike
(Escherichia coli, virulence genes, phylo-group, biochemical characteristics)

Sažetak
Hrana životinjskog podrijetla predstavlja mogući izvor patogenih sojeva Escherichia coli opasnih za ljude. Iako su većina sojeva crijevni komenzali, pojedini mogu uzrokovati crijevne (intestinalne) i izvancijevne (ekstraintestinalne) infekcije. Njihova patogenost povezana je s prisutnošću gena za čimbenike virulencije, pripadnošću filogrupi te s biokemijskim svojstvima kod pojedinih serovarova. U ovom istraživanju pretraženo je 100 izolata bakterije E. coli izdvojenih iz uzoraka mesa i obrisaka trupova različitih vrsta životinja. Izolatima su određene biokemijske karakteristike VITEK2 sustavom, a molekularnim metodama određena je prisutnost gena za čimbenike virulencije i pripadnost filogrupi. U izolatima je dokazana prisutnost patogrupa: EAEC (EAST11), ETEC (STII), EPEC (eae), ExPEC (cnf1, cnf2) i EHEC/VTEC (vtx1, vtx2). Najprevalentnija patogrupa je EAEC (20%), dokazana u izolatima različitog podrijetla. Patogrupe EPEC (9%) i ExPEC (6%) također su dokazane u izolatima različitog podrijetla, dok su patogrupe ETEC (5%) i VTEC (2%) dokazane u izolatima podrijetlom od divljači i svinja. Najviše gena za čimbenike virulencije ustanovljeno je u izolatima podrijetlom od divljači. Biokemijskom karakterizacijom izolata ustanovljena je povezanost između prisustva eae gena i aktivnosti alkalinizacije sukcinata. Osim toga, također je primjetna povezanost između prisustva cnf1 gena i aktivnosti enzima arilamidaze prema tirozinu. Pomoću lančane reakcije polimerazom (engl. polymerase chain reaction – PCR) izolati su svrstani u filogrupe. Najprevalentije filogrupe bile su A (38%) i B1 (36%) u koje je svrstana većina pretraživanih izolata. Od ostalih filogrupa, s manjom učestalošću, bile su zastupljene filogrupe B2 (4%), C (3%), D (9%), E (4%) i F (6%). Rezultati statističke analize prikazuju povezanost između podrijela izolata i pripadnosti filogrupi te također prikazuju nova saznanja o filogenetskoj strukturi E. coli u domaćih životinja na području Republike Hrvatske. Prikazani rezultati ukazuju kako hrana različitog životinjskog podrijetla predstavlja izvor crijevnih i izvancrijevnih patogenih E. coli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
048-0481153-1150 - Molekularna epizootiologija važnih bakterijskih zoonoza (Željko Cvetnić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dora Stojević, (333114)

Citiraj ovu publikaciju

Stojević, Dora
Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova 2017., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
Stojević, D. (2017) 'Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova', doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stojevi\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {119}, keywords = {Escherichia coli, virulence genes, phylo-group, biochemical characteristics}, title = {Biochemical and molecular analysis of Escherichia coli strains isolated from food of animal origin and carcass swabs}, keyword = {Escherichia coli, virulence genes, phylo-group, biochemical characteristics}, publisherplace = {Zagreb} }