Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Račica (Solanum lycopersicum L.) (CROSBI ID 430546)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bakarić, Lucija Račica (Solanum lycopersicum L.) / Puizina, Jasna (mentor); Kamenjarin, Juraj (neposredni voditelj). Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Bakarić, Lucija

Puizina, Jasna

Kamenjarin, Juraj

hrvatski

Račica (Solanum lycopersicum L.)

Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada rezredu dvosupnica. Ubrzo nakon što se počela koristiti u prehrambene svrhe, postala je jedna od češće uzgajanih povrtnih kultura. Potječe iz Južne Amerike, no danas se uzgaja na skoro svim kontinentima. Zbog svojih specifičnih organoleptičkih svojstava i nutritivne vrijednosti rajčica je sastavna namirnica većine svjetskih kuhinja. Konzumira se svježa ili u obliku brojnih prerađevina. Ističe se pozitivnim djelovanjem na metaboličke i fiziološke funkcije u organizmu, ponajviše antioksidativnim djelovanjem crvenog pigmenta likopena. Rajčica je termofilna biljna kultura, stoga za rast i razvitak traži osunčana područja i dostatan izvor vode. Može se uzgajati na otvorenom ili u zatvorenim prostorima. Cilj ovog rada je ukazati na morfološke osobitosti rajčice, njene prehrambene vrijednosti, ljekovitost, različite načine uzgoja te vrste proizvoda.

Morfologija, rajčica, ljekovitost, uzgoj

nije evidentirano

engleski

Tomato (Solanum lycopersicum L.)

nije evidentirano

morphology, tomato, curative, cultivation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

14.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Biologija, Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija)