Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivni potencijal ploda sorti kivija (CROSBI ID 269961)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Voća, Sandra ; Čaušević, Jasmina ; Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante Nutritivni potencijal ploda sorti kivija // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 1-2; 3-13

Podaci o odgovornosti

Voća, Sandra ; Čaušević, Jasmina ; Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante

hrvatski

Nutritivni potencijal ploda sorti kivija

Plod kivija ističe se značajnim nutritivnim svojstvima s obzirom da je bogat izvor različitih vitamina, posebice vitamina C, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu te sadržaju bioaktivnih spojeva plodova četiriju sorta kivija 'Abbott', 'Bruno', 'Monty' i 'Hayward' uzgojenih u Čapljini (BiH). Analizirani su ključni parametri osnovnog kemijskog sastava kao i sadržaj bioaktivnih i pigmentnih spojeva. Sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne suhe tvari (20, 52 %) kao i topljive suhe tvari (15, 93 %) dok je kod sorte 'Bruno' utvrđen najveći sadržaj vitamina C (107, 44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18, 25 μg/g) i karotenoida (4, 60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134, 84 µmol TE/L). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako kvaliteta ploda kivija značajno ovisi o genetskim karakteristikama sorte. Plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje.

Sorta ; Kivi ; Vitamin C ; Ukupni fenoli ; Pigmentni spojevi ; Antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Nutritional potential of kiwi fruit

nije evidentirano

Kiwifruit ; Vitamin C ; Total phenols ; Pigment compounds ; Antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (1-2)

2019.

3-13

objavljeno

1330-6626

1848-9028

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)