Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027525

Nutritivni potencijal ploda sorti kivija


Voća, Sandra; Čaušević, Jasmina; Šic Žlabur, Jana; Skendrović Babojelić, Martina; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante
Nutritivni potencijal ploda sorti kivija // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 1-2; 3-13 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Nutritivni potencijal ploda sorti kivija
(Nutritional potential of kiwi fruit)

Autori
Voća, Sandra ; Čaušević, Jasmina ; Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 23 (2019), 1-2; 3-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sorta ; Kivi ; Vitamin C ; Ukupni fenoli ; Pigmentni spojevi ; Antioksidacijski kapacitet
(Kiwifruit ; Vitamin C ; Total phenols ; Pigment compounds ; Antioxidant capacity)

Sažetak
Plod kivija ističe se značajnim nutritivnim svojstvima s obzirom da je bogat izvor različitih vitamina, posebice vitamina C, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu te sadržaju bioaktivnih spojeva plodova četiriju sorta kivija 'Abbott', 'Bruno', 'Monty' i 'Hayward' uzgojenih u Čapljini (BiH). Analizirani su ključni parametri osnovnog kemijskog sastava kao i sadržaj bioaktivnih i pigmentnih spojeva. Sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne suhe tvari (20, 52 %) kao i topljive suhe tvari (15, 93 %) dok je kod sorte 'Bruno' utvrđen najveći sadržaj vitamina C (107, 44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18, 25 μg/g) i karotenoida (4, 60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134, 84 µmol TE/L). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako kvaliteta ploda kivija značajno ovisi o genetskim karakteristikama sorte. Plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski