Nutritivni potencijal ploda sorti kivija (CROSBI ID 269961)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Čaušević, Jasmina ; Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante
hrvatski
Nutritivni potencijal ploda sorti kivija
Plod kivija ističe se značajnim nutritivnim svojstvima s obzirom da je bogat izvor različitih vitamina, posebice vitamina C, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu te sadržaju bioaktivnih spojeva plodova četiriju sorta kivija 'Abbott', 'Bruno', 'Monty' i 'Hayward' uzgojenih u Čapljini (BiH). Analizirani su ključni parametri osnovnog kemijskog sastava kao i sadržaj bioaktivnih i pigmentnih spojeva. Sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne suhe tvari (20, 52 %) kao i topljive suhe tvari (15, 93 %) dok je kod sorte 'Bruno' utvrđen najveći sadržaj vitamina C (107, 44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18, 25 μg/g) i karotenoida (4, 60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134, 84 µmol TE/L). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako kvaliteta ploda kivija značajno ovisi o genetskim karakteristikama sorte. Plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje.
Sorta ; Kivi ; Vitamin C ; Ukupni fenoli ; Pigmentni spojevi ; Antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Nutritional potential of kiwi fruit
nije evidentirano
Kiwifruit ; Vitamin C ; Total phenols ; Pigment compounds ; Antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23 (1-2)
2019.
3-13
objavljeno
1330-6626
1848-9028