Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027393

Primjena stabilnih izotopa i mineralnih tvari u određivanju botaničkog i zemljopisnog podrijetla izabranih vrsta hrvatskoga meda


Bilić Rajs, Blanka
Primjena stabilnih izotopa i mineralnih tvari u određivanju botaničkog i zemljopisnog podrijetla izabranih vrsta hrvatskoga meda, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1027393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena stabilnih izotopa i mineralnih tvari u određivanju botaničkog i zemljopisnog podrijetla izabranih vrsta hrvatskoga meda
(Application of stable isotopes and mineral composition in the assessment of the botanical and geographical origin of selected Croatian honey types)

Autori
Bilić Rajs, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
03.09

Godina
2019

Stranica
144

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
autentičnost meda ; stabilni izotopi ; mineralni sastav ; botaničko podrijetlo ; zemljopisno podrijetlo
(honey authenticity ; stable isotopes ; mineral content ; geographical origin ; botanical origin)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati povezanost omjera stabilnih izotopa kao i mineralnog sastava meda s njegovim botaničkim i zemljopisnim podrijetlom. Izabrane vrste meda, med od bagrema, kestena, lipe, uljane repice, vriska i kadulje, opisane su karakterističnim vrijednostima omjera stabilnih izotopa ugljika (δ13C) u medu i proteinima meda i dušika (δ15N) u proteinima meda, te 20 analiziranih elemenata. Primjenom Kruskal-Wallis testa je pokazano da je na temelju δ13C i δ15N, kao i određenih elemenata moguće razlikovanje botaničkog podrijetla nekih od ispitivanih vrsta meda kao i zemljopisnog podrijetla meda od bagrema i lipe. Premda je kod analiziranih omjera stabilnih izotopa nađen velik broj razlika između vrsta meda, analiza glavnih komponenti (Principal Component Analysis, PCA) je pokazala da isti nisu dovoljni za razdvajanje prema botaničkom podrijetlu. Uključivanjem udjela pojedinih mineralnih tvari kao skupine varijabli i fizikalno-kemijskih parametara dobiva se razdvajanje samo nekoliko vrsta meda. Primjenom PCA analize na dobivene omjere stabilnih izotopa postignuto je razdvajanje meda lipe iz primorske i kontinentalne regije, dok je razdvajanje meda bagrema iz dviju regija postignuto kombinacijom omjera stabilnih izotopa i mineralnih tvari. Odabrane vrste meda su prvi puta u Hrvatskoj karakterizirane omjerom stabilnih izotopa, a za med od vriska i kadulje ovo su prvi podaci u literaturi uopće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (autor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Bilić Rajs, Blanka
Primjena stabilnih izotopa i mineralnih tvari u određivanju botaničkog i zemljopisnog podrijetla izabranih vrsta hrvatskoga meda, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bilić Rajs, B. (2019) 'Primjena stabilnih izotopa i mineralnih tvari u određivanju botaničkog i zemljopisnog podrijetla izabranih vrsta hrvatskoga meda', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c} Rajs, B.}, year = {2019}, pages = {144}, keywords = {autenti\v{c}nost meda, stabilni izotopi, mineralni sastav, botani\v{c}ko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo}, title = {Primjena stabilnih izotopa i mineralnih tvari u odre\djivanju botani\v{c}kog i zemljopisnog podrijetla izabranih vrsta hrvatskoga meda}, keyword = {autenti\v{c}nost meda, stabilni izotopi, mineralni sastav, botani\v{c}ko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c} Rajs, B.}, year = {2019}, pages = {144}, keywords = {honey authenticity, stable isotopes, mineral content, geographical origin, botanical origin}, title = {Application of stable isotopes and mineral composition in the assessment of the botanical and geographical origin of selected Croatian honey types}, keyword = {honey authenticity, stable isotopes, mineral content, geographical origin, botanical origin}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font