Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća (CROSBI ID 18312)

Autorska knjiga | priručnik | domaća recenzija

Vinković, Tomislav ; Popović, Brigita ; Stošić, Miro ; Lončarić, Zdenko ; Kristek, Suzana ; Ivezić, Vladimir ; Tkalec Kojić, Monika ; Jović, Jurica ; Ravnjak, Boris Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća. Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019

Podaci o odgovornosti

Vinković, Tomislav ; Popović, Brigita ; Stošić, Miro ; Lončarić, Zdenko ; Kristek, Suzana ; Ivezić, Vladimir ; Tkalec Kojić, Monika ; Jović, Jurica ; Ravnjak, Boris

hrvatski

Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća

Priručnik Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća važna je cjelina u prikazu utjecaja poljoprivrede na okoliš i proizvodnju hrane u okviru Interreg IPA CBC projekta Utjecaj dobre poljoprivredne prakse na zaštitu okoliša u pograničnom području. Projekt IMPACT-ENVI osmišljen je u svrhu poticanja svijesti i interesa zajednice za revitalizaciju i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, zaštite okoliša i kvalitete hrane. Osnovni je cilj projekta spriječiti glavne probleme onečišćenja iz poljoprivrede u prekograničnoj regiji podizanjem svijesti ciljanih skupina, educiranjem proizvođača i prihvaćanjem dobre poljoprivredne prakse. Glavne su ciljane skupine svi dionici poljoprivrednoga sektora: poljoprivredni proizvođači, studenti i učenici poljoprivrednih struka, poljoprivredne savjetodavne službe, profesori i znanstvenici u poljoprivredi i povezanim granama. Cilj projektnoga tima pri realizaciji ovog priručnika bio je opisati sve aspekte okolišno prihvatljive proizvodnje povrća, što podrazumijeva potanki opis svih čimbenika koji na tu proizvodnju utječu. Priručnik je podijeljen u pet dijelova, od kojih svaki obuhvaća po jedan aspekt okolišno prihvatljive proizvodnje povrća. U prvome poglavlju autori nas upoznaju s općenitim ciljevima okolišno prihvatljive proizvodnje povrća uz egzaktne primjere takve proizvodnje koji bi se trebali primijeniti u praksi. Nadalje, uvodno poglavlje opisuje sve tehnološke mjere i metode potrebne za ostvarenje krajnjega cilja – održive i okolišno prihvatljive proizvodnje. U drugome poglavlju govori se o pogodnosti tala za proizvodnju povrća, gnojidbi povrća te legislativi u vezi s tom problematikom. Treće poglavlje obuhvaća svojstva tla i načela gnojidbe, dok se u četvrtome govori o agrotehnici u proizvodnji povrća. Posebna pozornost posvećena je mikrobiološkome aspektu u proizvodnji povrća, pa nas tako autori u petome poglavlju upoznaju s prednostima primjene mikrobioloških pripravaka u proizvodnji povrća.

povrće; okoliš; održivost; proizvodnja; tlo

nije evidentirano

engleski

Environmentally friendly vegetables production

nije evidentirano

vegetable; environment; sustainability; production; soil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7871-82-6

48

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)