Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027153

Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća


Vinković, Tomislav; Popović, Brigita; Stošić, Miro; Lončarić, Zdenko; Kristek, Suzana; Ivezić, Vladimir; Tkalec Kojić, Monika; Jović, Jurica; Ravnjak, Boris
Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća, Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2019 (prirucnik)


Naslov
Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća
(Environmentally friendly vegetables production)

Autori
Vinković, Tomislav ; Popović, Brigita ; Stošić, Miro ; Lončarić, Zdenko ; Kristek, Suzana ; Ivezić, Vladimir ; Tkalec Kojić, Monika ; Jović, Jurica ; Ravnjak, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Grad
Osijek

Godina
2019

Stranica
48

ISBN
978-953-7871-82-6

Ključne riječi
Povrće, okoliš, održivost, proizvodnja, tlo
(Vegetable, environment, sustainability, production, soil)

Sažetak
Priručnik Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća važna je cjelina u prikazu utjecaja poljoprivrede na okoliš i proizvodnju hrane u okviru Interreg IPA CBC projekta Utjecaj dobre poljoprivredne prakse na zaštitu okoliša u pograničnom području. Projekt IMPACT-ENVI osmišljen je u svrhu poticanja svijesti i interesa zajednice za revitalizaciju i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, zaštite okoliša i kvalitete hrane. Osnovni je cilj projekta spriječiti glavne probleme onečišćenja iz poljoprivrede u prekograničnoj regiji podizanjem svijesti ciljanih skupina, educiranjem proizvođača i prihvaćanjem dobre poljoprivredne prakse. Glavne su ciljane skupine svi dionici poljoprivrednoga sektora: poljoprivredni proizvođači, studenti i učenici poljoprivrednih struka, poljoprivredne savjetodavne službe, profesori i znanstvenici u poljoprivredi i povezanim granama. Cilj projektnoga tima pri realizaciji ovog priručnika bio je opisati sve aspekte okolišno prihvatljive proizvodnje povrća, što podrazumijeva potanki opis svih čimbenika koji na tu proizvodnju utječu. Priručnik je podijeljen u pet dijelova, od kojih svaki obuhvaća po jedan aspekt okolišno prihvatljive proizvodnje povrća. U prvome poglavlju autori nas upoznaju s općenitim ciljevima okolišno prihvatljive proizvodnje povrća uz egzaktne primjere takve proizvodnje koji bi se trebali primijeniti u praksi. Nadalje, uvodno poglavlje opisuje sve tehnološke mjere i metode potrebne za ostvarenje krajnjega cilja – održive i okolišno prihvatljive proizvodnje. U drugome poglavlju govori se o pogodnosti tala za proizvodnju povrća, gnojidbi povrća te legislativi u vezi s tom problematikom. Treće poglavlje obuhvaća svojstva tla i načela gnojidbe, dok se u četvrtome govori o agrotehnici u proizvodnji povrća. Posebna pozornost posvećena je mikrobiološkome aspektu u proizvodnji povrća, pa nas tako autori u petome poglavlju upoznaju s prednostima primjene mikrobioloških pripravaka u proizvodnji povrća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Citiraj ovu publikaciju

Vinković, Tomislav; Popović, Brigita; Stošić, Miro; Lončarić, Zdenko; Kristek, Suzana; Ivezić, Vladimir; Tkalec Kojić, Monika; Jović, Jurica; Ravnjak, Boris
Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća, Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, 2019 (prirucnik)
Vinković, T., Popović, B., Stošić, M., Lončarić, Z., Kristek, S., Ivezić, V., Tkalec Kojić, M., Jović, J. & Ravnjak, B. (2019) Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća. Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.
@book{book, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {vegetable, environment, sustainability, production, soil}, isbn = {978-953-7871-82-6}, title = {Environmentally friendly vegetables production}, keyword = {vegetable, environment, sustainability, production, soil}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Osijek}, publisherplace = {Osijek} }