Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027067

Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije


Frkonja, Jana
Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1027067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije
(Assessment of energetic and nutritional quality of meals in kindergarten from Zagreb county)

Autori
Frkonja, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.01

Godina
2019

Stranica
53

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Neposredni voditelj
Rumora Samarin, Ivana

Ključne riječi
djeca ; dječji vrtić ; jelovnici ; prehrambene smjernice
(children ; kindergarten ; menus ; dietary guidelines)

Sažetak
Prehrana djece u dječjim vrtićima jedna je od najvažnijih javnozdravstvenih tema. Smatra se a poboljšanje kvalitete obroka u dječjim vrtićima može imati povoljan utjecaj na rast i razvoj djeteta, na prevenciju pretilosti i smanjenje kroničnih bolesti povezanih s nepravilnom prehranom. Cilj ovog rada bio je procijeniti energetsku i nutritivnu kakvoću obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije, uspoređujući dobivene rezultate sa smjernicama propisanim „Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima“ te utvrditi postojanje razlike u kakvoći s obzirom na godišnje doba. Prosječna energetska vrijednost cjelodnevne ponude vrtićkih obroka iznosi 1165, 5 ± 183, 2 kcal. Prosječan dnevni udio dodanog šećera u obrocima veći je, dok je unos prehrambenih vlakna manji od preporučenog. Unos prehrambenih vlakna (p=0, 001), željeza (p=0, 001) i niacina (p=0, 024) značajno se razlikuje s obzirom na godišnja doba. Prosječna vrijednost nutritivne kvalitete svih serviranih ručkova procijenjenih pomoću HMI indeksa u dječjem vrtiću iznosi 2, 6 ± 1, 2 boda od moguća 6 boda. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je prehrana u analiziranom dječjem vrtiću prema većini promatranih parametara u skladu s preporukama, no potrebno je obratiti pozornost na unos dodanog šećera, prehrambenih vlakana i natrija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Frkonja, Jana
Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Frkonja, J. (2019) 'Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Frkonja, Jana}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {djeca, dje\v{c}ji vrti\'{c}, jelovnici, prehrambene smjernice}, title = {Procjena energetske i nutritivne kakvo\'{c}e obroka u dje\v{c}jem vrti\'{c}u s podru\v{c}ja Zagreba\v{c}ke \v{z}upanije}, keyword = {djeca, dje\v{c}ji vrti\'{c}, jelovnici, prehrambene smjernice}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Frkonja, Jana}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {children, kindergarten, menus, dietary guidelines}, title = {Assessment of energetic and nutritional quality of meals in kindergarten from Zagreb county}, keyword = {children, kindergarten, menus, dietary guidelines}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font