Pregled bibliografske jedinice broj: 1027067
Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije
Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1027067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije
(Assessment of energetic and nutritional quality of meals in kindergarten from Zagreb county)
Autori
Frkonja, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.01
Godina
2019
Stranica
53
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Rumora Samarin, Ivana
Ključne riječi
djeca ; dječji vrtić ; jelovnici ; prehrambene smjernice
(children ; kindergarten ; menus ; dietary guidelines)
Sažetak
Prehrana djece u dječjim vrtićima jedna je od najvažnijih javnozdravstvenih tema. Smatra se a poboljšanje kvalitete obroka u dječjim vrtićima može imati povoljan utjecaj na rast i razvoj djeteta, na prevenciju pretilosti i smanjenje kroničnih bolesti povezanih s nepravilnom prehranom. Cilj ovog rada bio je procijeniti energetsku i nutritivnu kakvoću obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije, uspoređujući dobivene rezultate sa smjernicama propisanim „Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima“ te utvrditi postojanje razlike u kakvoći s obzirom na godišnje doba. Prosječna energetska vrijednost cjelodnevne ponude vrtićkih obroka iznosi 1165, 5 ± 183, 2 kcal. Prosječan dnevni udio dodanog šećera u obrocima veći je, dok je unos prehrambenih vlakna manji od preporučenog. Unos prehrambenih vlakna (p=0, 001), željeza (p=0, 001) i niacina (p=0, 024) značajno se razlikuje s obzirom na godišnja doba. Prosječna vrijednost nutritivne kvalitete svih serviranih ručkova procijenjenih pomoću HMI indeksa u dječjem vrtiću iznosi 2, 6 ± 1, 2 boda od moguća 6 boda. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je prehrana u analiziranom dječjem vrtiću prema većini promatranih parametara u skladu s preporukama, no potrebno je obratiti pozornost na unos dodanog šećera, prehrambenih vlakana i natrija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb