Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije (CROSBI ID 430500)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Frkonja, Jana
Panjkota Krbavčić, Ines
Rumora Samarin, Ivana
hrvatski
Procjena energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije
Prehrana djece u dječjim vrtićima jedna je od najvažnijih javnozdravstvenih tema. Smatra se a poboljšanje kvalitete obroka u dječjim vrtićima može imati povoljan utjecaj na rast i razvoj djeteta, na prevenciju pretilosti i smanjenje kroničnih bolesti povezanih s nepravilnom prehranom. Cilj ovog rada bio je procijeniti energetsku i nutritivnu kakvoću obroka u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije, uspoređujući dobivene rezultate sa smjernicama propisanim „Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima“ te utvrditi postojanje razlike u kakvoći s obzirom na godišnje doba. Prosječna energetska vrijednost cjelodnevne ponude vrtićkih obroka iznosi 1165, 5 ± 183, 2 kcal. Prosječan dnevni udio dodanog šećera u obrocima veći je, dok je unos prehrambenih vlakna manji od preporučenog. Unos prehrambenih vlakna (p=0, 001), željeza (p=0, 001) i niacina (p=0, 024) značajno se razlikuje s obzirom na godišnja doba. Prosječna vrijednost nutritivne kvalitete svih serviranih ručkova procijenjenih pomoću HMI indeksa u dječjem vrtiću iznosi 2, 6 ± 1, 2 boda od moguća 6 boda. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je prehrana u analiziranom dječjem vrtiću prema većini promatranih parametara u skladu s preporukama, no potrebno je obratiti pozornost na unos dodanog šećera, prehrambenih vlakana i natrija.
djeca ; dječji vrtić ; jelovnici ; prehrambene smjernice
nije evidentirano
engleski
Assessment of energetic and nutritional quality of meals in kindergarten from Zagreb county
nije evidentirano
children ; kindergarten ; menus ; dietary guidelines
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
25.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb