Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 102698

Economic Importance and Environment of the Multipurpose Danube-Sava Canal


Marušić, Josip
Economic Importance and Environment of the Multipurpose Danube-Sava Canal // Suvremeni promet : časopis za pitanja teorije i prakse prometa, 22 (2002), Special Issue; 66-71 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


Naslov
Economic Importance and Environment of the Multipurpose Danube-Sava Canal

Autori
Marušić, Josip

Izvornik
Suvremeni promet : časopis za pitanja teorije i prakse prometa (0351-1898) 22 (2002), Special Issue; 66-71

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
promet; okoliš; kanal Dunav-Sava
(traffic; environment; Danube-Sava Canal)

Sažetak
Kako u prethodnoj, tako je i po novoj studijskoj i projektnoj dokumentaciji potvrđena potreba i opravdanost izgradnje VKDS zbog sljedećih gospodarskih značenja: skraćenje plovnog puta iz Save u smjeru srednje i zapadne Europe za 417 km, a u smjeru istočne Europe za 85 km ( u cilju racionalnijeg prometnog i gospodarskog povezivanja Podunavlja i Jadrana), stvaranje uvjeta za poboljšanje stupnja površinske odvodnje na 173.000 ha, izgradnje hidromelioracijskih sustava podzemne odvodnje na 44.000 ha, te navodnjavanja 38.000 ha poljoprivrednih površina na slivu Vuke, Bosuta i Biđa - a to je preduvjet za uspješniji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Također je važno značenje VKDS za oplemenjivanje malih voda Vuke, Bosuta i Biđa, osiguranje tehnološke vode za gospodarske djelatnosti, urbani razvoj gravitirajućih naselja, održavanje vodnog režima prema zahtjevima vodnog režima šumske vegetacije, te za razvoj ribogojstva i športske aktivnosti kao i rekreaciju na vodi. Po rješenju Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša iz 1999.godine utvrđuje se da je projekt VKDS prihvatljiv za okoliš te se daje prijedlog da se izda odobrenje ostvarenju projekta uz primjenu mjera zaštite okoliša. Predlažu se mjere zaštite okoliša kod pripreme i gradnje VKDS koje obuhvaćaju praćenje površinskih i podzemnih voda, flore i faune, te poljoprivrednih tala.U skladu s tim započeti su poslovi na programu monitoringa površinskih i podzemnih voda, te šumskih ekosustava u cilju ostvarenja minimalnog utjecaja VKDS na gravitirajući okoliš. U cilju zaštite vodoopskrbnog crpilišta budućeg regionalnog vodovoda posavskog dijela istočne Slavonije, trasa VKDS je duža za 2, 5 km u odnosu na projektna rješenje iz 1965. i 1985. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082015

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Marušić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Marušić, Josip
Economic Importance and Environment of the Multipurpose Danube-Sava Canal // Suvremeni promet : časopis za pitanja teorije i prakse prometa, 22 (2002), Special Issue; 66-71 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Marušić, J. (2002) Economic Importance and Environment of the Multipurpose Danube-Sava Canal. Suvremeni promet : časopis za pitanja teorije i prakse prometa, 22 (Special Issue), 66-71.
@article{article, author = {Maru\v{s}i\'{c}, J.}, year = {2002}, pages = {66-71}, keywords = {traffic, environment, Danube-Sava Canal}, journal = {Suvremeni promet : \v{c}asopis za pitanja teorije i prakse prometa}, volume = {22}, number = {Special Issue}, issn = {0351-1898}, title = {Economic Importance and Environment of the Multipurpose Danube-Sava Canal}, keyword = {traffic, environment, Danube-Sava Canal} }