Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1026870

Čišćenje žitarica u procesu dorade i skladištenja


Matraković, Sara
Čišćenje žitarica u procesu dorade i skladištenja 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Čišćenje žitarica u procesu dorade i skladištenja
(Cereal grains cleaning in finishing and storage process)

Autori
Matraković, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.06

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Žitarice, čišćenje, primjese, strojevi za čišćenje
(Cereal, grain, cleaning, impurity, cleaning devices)

Sažetak
Žitarice (por. Poaceae) su najviše uzgajane poljoprivredne kulture. Jedne od najznačajnijih i neizostavnih sirovina za prehranu ljudi i hranidbu stoke, te se svaki korak u njihovoj proizvodnji mora kvalitetno odrađivati, kako bi bile u što boljem zdravstvenom stanju za daljnju preradu. Tako ih je prije skladištenja, a odmah nakon žetve, obavezno pravilno očistiti od svih nečistoća i otkloniti primjese koje bi mogle pogoršati zdravlje i kvalitetu zrna, te ih učiniti neispravnima za daljnje postupanje i doradu. Čišćenje se dijeli na kraći rok, odnosno na grubo predčišćenje rotacionim ili zračnim predčistačem za kraće skladištenje, te na duži rok gdje se čisti za duže skladištenje prema veličini, obliku, masi i boji, odgovarajućim strojevima za čišćenje kao što su aspirator, trijer i selektor.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb