Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1026866

UTJECAJ KONVEKCIJSKOG SUŠENJA NA NUTRITIVNU VRIJEDNOST HELJDE


Krajnović, Martina
UTJECAJ KONVEKCIJSKOG SUŠENJA NA NUTRITIVNU VRIJEDNOST HELJDE 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
UTJECAJ KONVEKCIJSKOG SUŠENJA NA NUTRITIVNU VRIJEDNOST HELJDE
(INFLUENCE OF CONVENCION DRYING ON NUTRITIONAL VALUE OF BUCKWHEAT)

Autori
Krajnović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
47

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Heljda, zrno, nutritivna svojstva, sušenje
(Buckwheat, grain, nutritional properties, energy, drying)

Sažetak
Heljda je vrlo zapostavljena ratarska kultura u našoj zemlji, po količini konzumiranja u obliku zrna i brašna, te po količini zasijanih površina pod tom kulturom. Zrno heljde ima visoku hranidbenu i medicinsku vrijednost. Zanimljiva je i kao zamjena za žitarice jer ne sadrži gluten. Nakon žetve zrno heljda može imati povećan udio vlage i potrebno ga je termički doraditi sušenjem. Najčešća termička dorada je konvekcijsko sušenje kojim se može utjecati na promjenu nutritivnih svojstava heljde. U radu su bile obuhvaćene tri sorte heljde, (Čebelica, Darja, Siva) koje su odabrane zbog svog gospodarskog značaja. Nakon prikupljenih uzoraka za svaku sortu, prije i nakon sušenja, određene su nutritivne promjene zrna heljde. Prema dobivenim rezultatima pokazalo se da zrno heljde osim dobrih nutritivnih vrijednosti ima i dobru energetsku vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb