Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa (CROSBI ID 430477)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zrinjan, Vedrana Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Zrinjan, Vedrana

Matin, Ana

hrvatski

Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa

Plod kakaovca je relativno velik, cijeli jestiv i pun dragocjenih sjemenki. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu, sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Kakao zrna se suše, fermentiraju i griju. Toplina razdvaja masnoću od suhog dijela i to je ključni dio prerade. Termičkom obradom gube se određena nutritivna svojstva kakao zrna.Ovaj rad prikazuje rezultate promjene u funkcionalnim tj. nutritivnim svojstvima zrna kakaa dviju sorti, (BIO kakao zrna - Jamaica) i (konvencionalno kakao zrna - Peru). Prikupljenim uzorcima kakao zrna određen je kemijski sastav i fizikalna svojstva prije i nakon postupka obrade. Postupak obrade obuhvaća kondukcijsko sušenje na tri temperature (110ºC, 135ºC i 150ºC) u vremenskom intervalu od 5 minuta. Nakon termičke dorade svakom uzorku je određen udio vlage, pepela, škroba, masti, proteina i fizikalna svojstva dimenzije zrna.

kakaovac, kakao zrno, kondukcijsko sušenje, funkcionalna svojstva funkcionalna svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of conductive drying on the functional properties of cocoa beans

nije evidentirano

cocoa, cocoa bean, conduction drying, functional properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)