Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1026853

UTJECAJ KONDUKCIJSKOG SUŠENJA NA FUNKCIONALNA SVOJSTVA ZRNA KAKAA


Zrinjan, Vedrana
UTJECAJ KONDUKCIJSKOG SUŠENJA NA FUNKCIONALNA SVOJSTVA ZRNA KAKAA 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
UTJECAJ KONDUKCIJSKOG SUŠENJA NA FUNKCIONALNA SVOJSTVA ZRNA KAKAA
(INFLUENCE OF CONDUCTIVE DRYING ON THE FUNCTIONAL PROPERTIES OF COCOA BEANS)

Autori
Zrinjan, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
41

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Kakaovac, kakao zrno, kondukcijsko sušenje, funkcionalna svojstva funkcionalna svojstva
(Cocoa, cocoa bean, conduction drying, functional properties)

Sažetak
Plod kakaovca je relativno velik, cijeli jestiv i pun dragocjenih sjemenki. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu, sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Kakao zrna se suše, fermentiraju i griju. Toplina razdvaja masnoću od suhog dijela i to je ključni dio prerade. Termičkom obradom gube se određena nutritivna svojstva kakao zrna.Ovaj rad prikazuje rezultate promjene u funkcionalnim tj. nutritivnim svojstvima zrna kakaa dviju sorti, (BIO kakao zrna - Jamaica) i (konvencionalno kakao zrna - Peru). Prikupljenim uzorcima kakao zrna određen je kemijski sastav i fizikalna svojstva prije i nakon postupka obrade. Postupak obrade obuhvaća kondukcijsko sušenje na tri temperature (110ºC, 135ºC i 150ºC) u vremenskom intervalu od 5 minuta. Nakon termičke dorade svakom uzorku je određen udio vlage, pepela, škroba, masti, proteina i fizikalna svojstva dimenzije zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb