Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa (CROSBI ID 430477)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zrinjan, Vedrana
Matin, Ana
hrvatski
Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa
Plod kakaovca je relativno velik, cijeli jestiv i pun dragocjenih sjemenki. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu, sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Kakao zrna se suše, fermentiraju i griju. Toplina razdvaja masnoću od suhog dijela i to je ključni dio prerade. Termičkom obradom gube se određena nutritivna svojstva kakao zrna.Ovaj rad prikazuje rezultate promjene u funkcionalnim tj. nutritivnim svojstvima zrna kakaa dviju sorti, (BIO kakao zrna - Jamaica) i (konvencionalno kakao zrna - Peru). Prikupljenim uzorcima kakao zrna određen je kemijski sastav i fizikalna svojstva prije i nakon postupka obrade. Postupak obrade obuhvaća kondukcijsko sušenje na tri temperature (110ºC, 135ºC i 150ºC) u vremenskom intervalu od 5 minuta. Nakon termičke dorade svakom uzorku je određen udio vlage, pepela, škroba, masti, proteina i fizikalna svojstva dimenzije zrna.
kakaovac, kakao zrno, kondukcijsko sušenje, funkcionalna svojstva funkcionalna svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of conductive drying on the functional properties of cocoa beans
nije evidentirano
cocoa, cocoa bean, conduction drying, functional properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb