Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1026848

Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge


Kompes Petra
Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge
(Effect of drying temperature on the qualitative properties and color of elder flowers)

Autori
Kompes Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
43

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Bazga, cvatovi, sušenje, temperatura
(Elder, inflorescence, drying, temperature)

Sažetak
Bazgu (Sambucus nigra, L.) najčešće nalazimo kao drvenastu, višegodišnju biljnu vrstu. Raste kao grm ili malo stablo. Možemo je naći pod raznim imenima poput zova, bazgovina, abdovina i obična bazga. Pripada rodu Sambucus gdje se nalazi 40 vrsta, od kojih se samo dvije koriste u komercijalne svrhe. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su cvatovi bazge sušene na četiri različite temperature 40°C, 50°C, 60°C i 70°C te prirodno na zraku. Također je utvrđena energetska vrijednost listova i stabljike kao potencijalna sirovina za proizvodnju plina, te je utvrđen kemijski sastav.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb