Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu (CROSBI ID 430383)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bilić, Monika Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu / Mastanjević, Kristina ; Lončarić, Ante (mentor); Kovač, Tihomir (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Bilić, Monika

Mastanjević, Kristina ; Lončarić, Ante

Kovač, Tihomir

hrvatski

Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu

Polifenoli su skupina spojeva koji značajno pridonose ukupnom okusu, mirisu i aromi piva, a osim na senzorska svojstva, utječu i na koloidnu stabilnost piva. Potječu iz biljnog materijala, slada i hmelja, te njihova koncentracija ovisi o vrstama i količini slada i hmelja koji se koristi u proizvodnji određenog tipa piva, ali i o samom procesu proizvodnje (filtracija, utjecaj kisika pri pakiranju i sl.). Polifenoli u pivu se sve više istražuju zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje ljudi, odnosno njihove antioksidacijske aktivnosti. Zadatak ovog rada je odrediti antioksidativnu aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva (lager, pils, crno, tamno), pakiranih u smeđu staklenu ambalažu, a dostupnih na našem tržištu. Smeđa staklena ambalaža je odabrana jer se smatra najpogodnijom ambalažom tijekom skladištenja piva. Cilj rada je sukladno dobivenim rezultatima utvrditi koji polifenoli su najzastupljeniji u istraživanim pivima, koje pivo sadrži najviše polifenola i najveću antioksidativnu vrijednost.

polifenoli ; pivo ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidative Activity and Polyphenolic Profile of Different Beer Types Packed in Brown Glass Bottles

nije evidentirano

polyphenols , beer ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija