Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1025961

Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica


Šolaja, Tihana
Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1025961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica
(Acrylamide in cereal and cereal products)

Autori
Šolaja, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
35

Mentor
Jukić, Željko

Ključne riječi
Akrilamid, Maillardova reakcija, prekursori, asparagin, reducirajući šećeri
(Acrylamide, Maillard reaction, precursors, asparagine, reducing sugars)

Sažetak
Akrilamid je potencijalni kancerogen i neurotoksin. Nastaje Maillardovom reakcijom pri povišenim temperaturama i uvjetima niske vlažnosti (prženje i pečenje hrane). Cilj rada je da se pregledom dostupne znanstvene i stručne literature utvrde prekursori akrilamida, uvjeti koji izazivaju povećanje tih prekursora, količina akrilamida u najzastupljenijim namirnicama i rješenja kako smanjiti nastanak akrilamida u proizvodima. Upotreba asparaginaze za smanjenje količine akrilamida pokazala se uspješnom kod velike većine namirnica, ali još uvijek nije odobrena upotreba u komercijalne svrhe. Provođenjem epidemioloških studija treba potvrditi postoji li čvrsta veza između većeg unosa akrilamida u organizam i nastanka karcinoma. Nužno je ostvariti suradnju genetičara, biotehnologa i oplemenjivača bilja radi stvaranja novih sorti koje će imati manji sadržaj asparagina i reducirajućih šećera kao prekursora za stvaranje akrilamida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Šolaja, Tihana
Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šolaja, T. (2019) 'Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}olaja, T.}, year = {2019}, pages = {35}, keywords = {Akrilamid, Maillardova reakcija, prekursori, asparagin, reduciraju\'{c}i \v{s}e\'{c}eri}, title = {Akrilamid u \v{z}itaricama i proizvodima koji se dobivaju iz \v{z}itarica}, keyword = {Akrilamid, Maillardova reakcija, prekursori, asparagin, reduciraju\'{c}i \v{s}e\'{c}eri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}olaja, T.}, year = {2019}, pages = {35}, keywords = {Acrylamide, Maillard reaction, precursors, asparagine, reducing sugars}, title = {Acrylamide in cereal and cereal products}, keyword = {Acrylamide, Maillard reaction, precursors, asparagine, reducing sugars}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font