Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica (CROSBI ID 430377)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šolaja, Tihana Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica / Jukić, Željko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Šolaja, Tihana

Jukić, Željko

hrvatski

Akrilamid u žitaricama i proizvodima koji se dobivaju iz žitarica

Akrilamid je potencijalni kancerogen i neurotoksin. Nastaje Maillardovom reakcijom pri povišenim temperaturama i uvjetima niske vlažnosti (prženje i pečenje hrane). Cilj rada je da se pregledom dostupne znanstvene i stručne literature utvrde prekursori akrilamida, uvjeti koji izazivaju povećanje tih prekursora, količina akrilamida u najzastupljenijim namirnicama i rješenja kako smanjiti nastanak akrilamida u proizvodima. Upotreba asparaginaze za smanjenje količine akrilamida pokazala se uspješnom kod velike većine namirnica, ali još uvijek nije odobrena upotreba u komercijalne svrhe. Provođenjem epidemioloških studija treba potvrditi postoji li čvrsta veza između većeg unosa akrilamida u organizam i nastanka karcinoma. Nužno je ostvariti suradnju genetičara, biotehnologa i oplemenjivača bilja radi stvaranja novih sorti koje će imati manji sadržaj asparagina i reducirajućih šećera kao prekursora za stvaranje akrilamida.

Akrilamid, Maillardova reakcija, prekursori, asparagin, reducirajući šećeri

nije evidentirano

engleski

Acrylamide in cereal and cereal products

nije evidentirano

Acrylamide, Maillard reaction, precursors, asparagine, reducing sugars

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)