Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1025835

Povezanost pokazatelja situacijske učinkovitosti muških rukometnih ekipa i konačnog rezultata na utakmicama skupine A Olimpijskog turnira 2016. godine u Rio de Janeiru


Vuleta, Dinko
Povezanost pokazatelja situacijske učinkovitosti muških rukometnih ekipa i konačnog rezultata na utakmicama skupine A Olimpijskog turnira 2016. godine u Rio de Janeiru // 17. godišnja međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša"
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 239-243 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Povezanost pokazatelja situacijske učinkovitosti muških rukometnih ekipa i konačnog rezultata na utakmicama skupine A Olimpijskog turnira 2016. godine u Rio de Janeiru
(Relationship between the Indicators of the Situational Performance of the Men's Handball Teams and the Final Score at the Group A Games of the 2016 Olympic Tournament in Rio de Janeiro)

Autori
Vuleta, Dinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Skup
17. godišnja međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.-23.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Tehničko-taktička učinkovitost, vrhunski rukometaši, regresijska analiza
(Technical-tactical efficiency, top handball players, regression analysis)

Sažetak
U ovom istraživanju proučavan je doprinos 17 primijenjenih pokazatelja situacijske efikasnosti (14 varijabli napada i 3 varijable obrane) u definiranju povezanosti sa kriterijem uspješnosti gol razlike, na kraju utakmica preliminarnog natjecanja u skupini A na Olimpijskom rukometnom turniru za muške u Riju 2016. godine. Regresijskom analizom statistički značajna povezanost je dobivena kod 3 varijable: šut s devet metara neuspješno, šut s šest metara neuspješno i izgubljene lopte. Iz dobivenog, moguće je zaključiti, da su najznačajniji pokazatelji predikcije konačnog rezultata utakmica, koji je definiran razlikom postignutih i primljenih golova, kod pobjedničkih ekipa koje igraju po modelu izvođenja što manje neuspješnih šutiranja na gol sa udaljenosti od 9m i dalje kao i što manje neuspješnih šutiranja na gol sa udaljenosti od 6m i bliže golu te što manji broj izgubljenih lopti u fazi napada. Pokazatelji situacijske uspješnosti vrlo su važan faktor prilikom planiranja i programiranja trenažnog procesa te ukazuju na najbitnije elemente rukometne utakmice koji čine razliku između pobjedničkih i poraženih ekipa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dinko Vuleta, (160202)