Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1025830

Osnovni deskriptivni parametri i analiza razlika rezultata funkcionalnih aerobnih sposobnosti rukometašica svih mlađih dobnih skupina


Bojić-Ćaćić, Lidija; Vuleta, Dinko; Mišigoj- Duraković, Marjeta
Osnovni deskriptivni parametri i analiza razlika rezultata funkcionalnih aerobnih sposobnosti rukometašica svih mlađih dobnih skupina // 17. godišnja međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša"
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 145-150 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Osnovni deskriptivni parametri i analiza razlika rezultata funkcionalnih aerobnih sposobnosti rukometašica svih mlađih dobnih skupina
(Basic descriptive parameters and analysis of differences between functional aerobic skills of handball players of all younger ages)

Autori
Bojić-Ćaćić, Lidija ; Vuleta, Dinko ; Mišigoj- Duraković, Marjeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Skup
17. godišnja međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.-23.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Aerobne sposobnosti, mlade rukometašice, razlike
(Aerobic skills, young and youth female handball players, differences)

Sažetak
Primarni cilj ovoga rada bio je utvrditi postoje li statistički značajne razlike između tri grupe rukometašica u procjeni funkcionalnih sposobnosti - aerobne izdržljivosti. Generalno su dobivene značajne razlike u sve 4 varijable za procjenu aerobne izdržljivosti između tri dobne skupine (razina u beep testu, FS na anaerobnom pragu, brzina na anaerobnom pragu i maksimalna brzina – sve p<0, 01), čime je potvrđena H1. Juniorke i kadetkinje su se specifično značajno razlikovale u FS na anaerobnom pragu i maksimalnoj brzini, u korist juniorki. Značajne razlike u sve 4 varijable, dobivene između juniorki i ml. kadetkinja, očekivano idu u korist juniorki zbog razlike u godinama i razvijenosti te trenažnog iskustva. I kadetkinje su bile značajno bolje od ml. kadetkinja u 3 varijable – razina u beep testu, FS na anaerobnom pragu i brzina na anaerobnom pragu. Međutim, uspoređujući rezultate hrvatskih rukometašica sve tri dobne skupine sa perspektivnim igračicama iz razvijenih europskih zemalja, može se zaključiti da je u trenažni proces potrebno uvrstiti puno veći broj treninga za razvoj aerobnih sposobnosti. Poglavito se to odnosi na juniorke i kadetkinje koje bi sa svojim rezultatima trebale biti znatno dominantnije u odnosu na mlađe kadetkinje. Dobiveni rezultati potvrđuju hipotezu H1 o postojanju statistički značajnih razlika između tri grupe rukometašica u nekim pokazateljima bazične i specifične kondicijske pripremljenosti, s naglaskom na funkcionalnim sposobnostima – aerobna izdržljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Split