Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1025646

Metodologija procjena dubine defekta aktivnom infracrvenom termografijom


Bagavac, Petra; Krstulović-Opara, Lovre; Domazet, Željko
Metodologija procjena dubine defekta aktivnom infracrvenom termografijom // ZBORNIK RADOVA DEVETOG SUSRETA HRVATSKOG DRUŠTVA ZA MEHANIKU / Skozrit, I. ; Tonković, Z. ; Karšaj, I. ; Jarak, T. ; Lesičar, T. (ur.).
Zagreb: Dikopa d.o.o., Zagreb, 2019. str. 61-66 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Metodologija procjena dubine defekta aktivnom infracrvenom termografijom
(Methodology for defect depth estimation by active infrared thermography)

Autori
Bagavac, Petra ; Krstulović-Opara, Lovre ; Domazet, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
ZBORNIK RADOVA DEVETOG SUSRETA HRVATSKOG DRUŠTVA ZA MEHANIKU / Skozrit, I. ; Tonković, Z. ; Karšaj, I. ; Jarak, T. ; Lesičar, T. - Zagreb : Dikopa d.o.o., Zagreb, 2019, 61-66

Skup
DEVETI SUSRETI HRVATSKOG DRUŠTVA ZA MEHANIKU

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.-12.07.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dubina greške ; FFT, infracrvena termografija ; TSR
(Defect depth ; FFT, infrared thermography ; TSR)

Sažetak
Aktivna infracrvena termografija je NDT metoda koja može locirati indikacije i oštećenja u kompozitima i metalima. Postoje brojni pristupi u pronalaženju oštećenja, ali precizno otkrivanje dubine uvijek je bilo problem. Oštećenje je u potpunosti opisano geometrijom i dubinom. Određivanje geometrije oštećenja, temeljeno na toplinskom kontrastu između krivulja hlađenja promatrane površine, opisano je u prethodnim radovima. Metoda vrednovanja dubine prikazana je na aluminijskoj ploči, gdje su oštećenja simulirana kao rupe ravnog dna (eng. Flat Bottom Holes, FBH) različitih promjera. Aluminij, kao i svi metali, izvrstan je vodič topline. Infracrveno ispitivanje bez razaranja s evaluacijom (eng. InfraRed NonDestructive Testing & Evaluation, IRNDT&E) moguće je na metalnim materijalima samo kamerama s brzom akvizicijom i intezivnom lampom - vanjskom pobudom. Eksperimentalni postav uključuje hlađenu InSb infracrvenu kameru srednje valne duljine i bljeskalicu s generatorom bljeska, nakon čega su iskorištene metode naknadne obrade signala. Eksperimentalno dobivena vrijednost na kojoj se nalaze oštećenja je u dobroj podudarnosti sa stvarnim izmjerenim vrijednostima, pa se ova metoda predlaže za opis greške u metalnim i kompozitnim materijalima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split