Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološka ispravnost leda u ugostiteljskim objektima na području Primorsko-goranske županije (CROSBI ID 430308)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hajdarević, Belma Mikrobiološka ispravnost leda u ugostiteljskim objektima na području Primorsko-goranske županije / Tomić Linšak, Dijana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2019

Podaci o odgovornosti

Hajdarević, Belma

Tomić Linšak, Dijana

hrvatski

Mikrobiološka ispravnost leda u ugostiteljskim objektima na području Primorsko-goranske županije

Led, kruta tvar nastala smrzavanjem tekućeg ili plinovitog oblika vode pri temperaturi od 0°C, zbog svoje široke uporabe u ugostiteljstvu i mogućnosti zaraze čovjeka ima izniman javnozdravstveni značaj te je upravo zbog toga potrebno osigurati njegovu mikrobiološku ispravnost. Provedenim istraživanjem prikazani su rezultati mikrobiološke analize uzoraka leda uzorkovanih na području Primorsko – goranske županije, popularnog turističkog odredišta. Istraživanje se sastojalo od uzorkovanja leda u sterilne staklenke, popunjavanja anketnog upitnika te mikrobiološke analize uzoraka prema preporučenim parametrima Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu iz 2011. godine, a provedeno je tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci 2018. godine. Cilj istraživanja bio je mikrobiološkom analizom utvrditi sukladnost uzoraka leda s parametrima navedenog Vodiča te na temelju dobivenih rezultata i rezultata ankete dobiti uvid u moguće uzroke kontaminacije nesukladnih uzoraka i načine sprječavanja istog u budućnosti. Rezultati su pokazali da je od 91 uzroka, njih čak 39 nesukladno. Kako to čini gotovo polovinu uzoraka, rizik od pojave bolesti poput gastroenteritisa je značajan te je potrebno daljnje provođenje sličnih istraživanja, ne bi li se time postigla viša razina higijenske prakse ugostiteljskih objekata, kao i potaknulo stvaranje zakonske regulative koja bi olakšala uzorkovanje i analizu leda stručnjacima te naposljetku osigurala njegovu dostatnu mikrobiološku kvalitetu.

voda, led, ugostiteljstvo, mikrobiologija, zakonodavstvo

nije evidentirano

engleski

The microbiological quality of ice in food and drinks in Primorsko-goranska County

nije evidentirano

water, ice, food and drinking establishments, microbiology, legislative

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

24.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita