Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja (CROSBI ID 430125)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lilić, Matea
Faraguna, Fabio
hrvatski
Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja
Biljna ulja važna su sastavnica ljudske prehrane. Koriste se kao medij za prijenos topline omogućavajući termičku obradu namirnica te kao dodaci prehrani bez termičke obrade. Djelovanjem visokih temperatura i kisika dolazi do promjena u sastavu ulja i obrađivanih namirnica. Cilj ovog rada bio je ispitati toplinsku i toplinsko oksidacijsku stabilnost jestivih biljnih ulja pribavljenih većinom na lokalnom tržištu. Ispitivana ulja su: maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, konopljino ulje, suncokretovo ulje, bučinovo ulje i kokosovo ulje. Korištene tehnike mjerenja su: termogravimetrijska analiza, infracrvena spektroskopija i diferencijalna pretražna kalorimetrija. Dobiveni rezultati su u skladu s rezultatima standardiziranog Rancimat testa prema kojem su kokosovo ulje i ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazali najveću toplinsko oksidacijsku stabilnost.
TGA, DSC, maslinovo ulje, suncokretovo ulje
nije evidentirano
engleski
Thermal and oxidative stability of selected edible oils
nije evidentirano
TGA, DSC, olive oil, sunflower oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
26.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb