Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja (CROSBI ID 430125)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lilić, Matea Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja / Faraguna, Fabio (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2019

Podaci o odgovornosti

Lilić, Matea

Faraguna, Fabio

hrvatski

Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja

Biljna ulja važna su sastavnica ljudske prehrane. Koriste se kao medij za prijenos topline omogućavajući termičku obradu namirnica te kao dodaci prehrani bez termičke obrade. Djelovanjem visokih temperatura i kisika dolazi do promjena u sastavu ulja i obrađivanih namirnica. Cilj ovog rada bio je ispitati toplinsku i toplinsko oksidacijsku stabilnost jestivih biljnih ulja pribavljenih većinom na lokalnom tržištu. Ispitivana ulja su: maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, konopljino ulje, suncokretovo ulje, bučinovo ulje i kokosovo ulje. Korištene tehnike mjerenja su: termogravimetrijska analiza, infracrvena spektroskopija i diferencijalna pretražna kalorimetrija. Dobiveni rezultati su u skladu s rezultatima standardiziranog Rancimat testa prema kojem su kokosovo ulje i ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazali najveću toplinsko oksidacijsku stabilnost.

TGA, DSC, maslinovo ulje, suncokretovo ulje

nije evidentirano

engleski

Thermal and oxidative stability of selected edible oils

nije evidentirano

TGA, DSC, olive oil, sunflower oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

26.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti