Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (CROSBI ID 430113)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ljepović, Maja
Inić, Suzana
hrvatski
Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
Limunska kiselina se u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji koristi kao antioksidans i regulator kiselosti, a u većim koncentracijama može biti štetna za ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu određena je koncentracija limunske kiseline u uzorcima prirodnih i komercijalo dostupnih voćnih sokova. Za određivanje limunske kiseline korištena je tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC, Knauer, Berlin, Njemačka) s UV/Vis detektorom, uz kolonu obrnute faze ( LiChrospher RP-18, 125 x 4, 6 mm, 5 µm Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza je bila 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 mL/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama limunske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1, 0 g/L. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9999). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 2, 5%, a srednja preciznost izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) iznosila je manje od 3%. Granica dokazivanja bila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 03 g/L što pokazuje da je metoda osjetljiva za određivanje koncentracije limunske kiseline u voćnim sokovima.. Koncentracija limunske kiseline u šest komercijalno pribavljenih voćnih sokova bila je u rasponu od 1, 42 g/L (uzorak 1) do 4, 42 g/L (uzorak 4). Izmjerene koncentracije u devet uzoraka prirodnih voćnih sokova iznosile su od 0 g/L (uzorak 1, 2, 4 i 5) do 7, 66 g/L (uzorak 6). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je HPLC metoda brza, pouzdana i precizna za određivanje koncentracije limunske kiseline u uzorcima voćnih sokova. Budući da je u sedam uzoraka, koncentracija limunske kiseline prelazila propisima dozvoljenu vrijednost, važno je pratiti njenu koncentraciju u svim prehrambenim proizvodima.
Limunska kiselina, HPLC, voćni sokovi, validacija
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY
nije evidentirano
Citric acid, HPLC, fruit juices, validation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
25.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb