Bioaktivne komponente u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L) (CROSBI ID 430064)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jenić, Milena
Maslov Bandić, Luna
hrvatski
Bioaktivne komponente u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L)
Malina (Rubus idaeus L.) jedna je od voćnih vrsta koje su bogate raznolikim kemijski spojevima kao što su vitamini, minerali i polifenoli. Polifenoli utječu na senzorna i nutritivna svojstva biljke. Listovi i sjemenke maline, koje su većinom nusprodukt proizvodnje imaju poveću količinu polifenola, te bi se zajedno s plodovima mogli više koristiti u ljudskoj prehrani kao alternativni izvor bioaktivnih spojeva. Funkcija polifenola još nije posve poznata, te postoji mogućnost da samo neki polifenoli imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, stoga se teži k usavršavanju metoda koje će sa što većom sigurnošću pomoći pri određivanju i kvantifikaciji, te identifikaciji alternativnih izvora bioaktivnih komponenti. U ovom radu određivani su polifenolni spojevi, te su utvrđene značajne količine flavonoida, antocijana, fenola, i dr., u sjemenci i listu maline sorte 'Himbo Top', dok su bile prilično manje u plodu maline. Također, određen je i antioksidacijski kapacitet pomoću DPPH i ABTS metode, te nisu utvrđene značajne razlike između ploda, lista i sjemenke. Pomoću LC-MS metode utvrđeni su antocijani i flavonoli u plodu maline. Preporuča se daljnje istraživanje i identifikacija polifenola u listu i sjemenci maline.
antioksidacijska aktivnost, polifenoli, LC-MS, malina (Rubus idaeus L), sjemenka, list
nije evidentirano
engleski
Bioactive compounds in raspberry fruit, leaf and seed (Rubus idaeus L)
nije evidentirano
antioxidative activity, polyphenols, LC-MS, raspberry (Rubus idaeus L.), leaf, seed
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb