Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bioaktivne komponente u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L) (CROSBI ID 430064)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jenić, Milena Bioaktivne komponente u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L) / Maslov Bandić, Luna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Jenić, Milena

Maslov Bandić, Luna

hrvatski

Bioaktivne komponente u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L)

Malina (Rubus idaeus L.) jedna je od voćnih vrsta koje su bogate raznolikim kemijski spojevima kao što su vitamini, minerali i polifenoli. Polifenoli utječu na senzorna i nutritivna svojstva biljke. Listovi i sjemenke maline, koje su većinom nusprodukt proizvodnje imaju poveću količinu polifenola, te bi se zajedno s plodovima mogli više koristiti u ljudskoj prehrani kao alternativni izvor bioaktivnih spojeva. Funkcija polifenola još nije posve poznata, te postoji mogućnost da samo neki polifenoli imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, stoga se teži k usavršavanju metoda koje će sa što većom sigurnošću pomoći pri određivanju i kvantifikaciji, te identifikaciji alternativnih izvora bioaktivnih komponenti. U ovom radu određivani su polifenolni spojevi, te su utvrđene značajne količine flavonoida, antocijana, fenola, i dr., u sjemenci i listu maline sorte 'Himbo Top', dok su bile prilično manje u plodu maline. Također, određen je i antioksidacijski kapacitet pomoću DPPH i ABTS metode, te nisu utvrđene značajne razlike između ploda, lista i sjemenke. Pomoću LC-MS metode utvrđeni su antocijani i flavonoli u plodu maline. Preporuča se daljnje istraživanje i identifikacija polifenola u listu i sjemenci maline.

antioksidacijska aktivnost, polifenoli, LC-MS, malina (Rubus idaeus L), sjemenka, list

nije evidentirano

engleski

Bioactive compounds in raspberry fruit, leaf and seed (Rubus idaeus L)

nije evidentirano

antioxidative activity, polyphenols, LC-MS, raspberry (Rubus idaeus L.), leaf, seed

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)