Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom (CROSBI ID 430058)

Ocjenski rad | diplomski rad

Batrnek, Katarina Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom / Pavić, Valentina (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2019

Podaci o odgovornosti

Batrnek, Katarina

Pavić, Valentina

hrvatski

Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom

Kora naranče sadržava različite fitokemikalije kao što su triterpeni, glikozidi te flavonoidi od kojih su većina antioksidativnog djelovanja. U današnje vrijeme sve više dolazi do iskorištavanja tvari koje se nalaze u kori naranče te je potrebno odrediti optimalne uvjete za najveći prinos tijekom ekstrakcije. Cilj ovog istraživanja je rada utvrditi kako različiti uvjeti ultrazvučne ekstrakcije uzoraka kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv.Washington navel) utječu na ukupnu antibakterijsku i antioksidativnu aktivnost određivanjem ukupne koncentracije fenolnih spojeva, ukupne antioksidacijske te antibakterijske aktivnosti na Gram - pozitivne i Gram - negativne humane patogene. U provedenom istraživanju određen je ukupan sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska i antibakterijska aktivnost. Rezultati su pokazali da omjer otapalo-biljna tvar ima utjecaj na sadržaj fenolnih spojeva, a da uz navedeni omjer i temperatura ima utjecaj na ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Na smanjenje antibakterijske aktivnosti utjecaj ima veća koncentracija etanola prilikom ultrazvučne ekstrakcije.

kora naranče ; antioksidacijska i antibakterijska aktivnost ; ultrazvučna ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

ANTIBACTERIAL AND ANTIOXIDATIVE EFFECTS OF ORANGE PEEL (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) EXTRACTS OBTAINED ULTRASOUND ASSISTED EXTRACTION

nije evidentirano

orange peel ; antioxidative and antibacterial effect ; ultrasound-assisted extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

12.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice