Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razlike u nutritivnom sastavu brzo i klasično zamrznutog jagodastog voća (CROSBI ID 430054)

Ocjenski rad | diplomski rad

Doždor, Lorena Razlike u nutritivnom sastavu brzo i klasično zamrznutog jagodastog voća / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Doždor, Lorena

Voća, Sandra

hrvatski

Razlike u nutritivnom sastavu brzo i klasično zamrznutog jagodastog voća

Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti promjene u nutritivnoj kvaliteti plodova maline i kupine tijekom brzog i klasičnog zamrzavanja. Na svježe ubranim plodovima maline i kupine određeni su boja plodova, fizikalni parametri i nutritivni sastav. Brzo zamrzavanje je provedeno pri temperaturi od -34 °C u vremenskom periodu od 25 minuta. Klasično zamrzavanje provedeno je pri temperaturi -18 °C u vremenskom periodu od 24 sata. Nakon odmrzavanja, a u svrhu određivanja nutritivnog sastava provedene su kemijske analize: suhe tvari (%), pH-vrijednosti, ukupne kiselosti (%), vitamina C (mg/100 g svježe tvari), ukupnih fenola (mg GAE/100 g svježe tvari), antioksidacijskog kapaciteta (µmol TE/L) te ukupnih antocijana (mg/kg) kao i određivanje boje i fizikalnih parametara. Iz dobivenih rezultata fizikalnih i kemijskih svojstava može se zaključiti da se brzim zamrzavanjem postiže bolje očuvanje izvornih nutritivnih svojstava kao što je sadržaj vitamina C i sadržaj ukupnih fenola, kao i masa plodova, dok je kod klasičnog načina zamrzavanja došlo do značajnog gubitka vitamina C i porasta ukupnih fenola.

brzo zamrzavanje, klasično zamrzavanje, nutritivni sastav, malina, kupina

nije evidentirano

engleski

Differences in nutritional content of berries between rapid and conventional freezing method

nije evidentirano

fast freezing, classic freezing, nutritional composition, raspberry, blackbery

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano