Razlike u nutritivnom sastavu brzo i klasično zamrznutog jagodastog voća (CROSBI ID 430054)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Doždor, Lorena
Voća, Sandra
hrvatski
Razlike u nutritivnom sastavu brzo i klasično zamrznutog jagodastog voća
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti promjene u nutritivnoj kvaliteti plodova maline i kupine tijekom brzog i klasičnog zamrzavanja. Na svježe ubranim plodovima maline i kupine određeni su boja plodova, fizikalni parametri i nutritivni sastav. Brzo zamrzavanje je provedeno pri temperaturi od -34 °C u vremenskom periodu od 25 minuta. Klasično zamrzavanje provedeno je pri temperaturi -18 °C u vremenskom periodu od 24 sata. Nakon odmrzavanja, a u svrhu određivanja nutritivnog sastava provedene su kemijske analize: suhe tvari (%), pH-vrijednosti, ukupne kiselosti (%), vitamina C (mg/100 g svježe tvari), ukupnih fenola (mg GAE/100 g svježe tvari), antioksidacijskog kapaciteta (µmol TE/L) te ukupnih antocijana (mg/kg) kao i određivanje boje i fizikalnih parametara. Iz dobivenih rezultata fizikalnih i kemijskih svojstava može se zaključiti da se brzim zamrzavanjem postiže bolje očuvanje izvornih nutritivnih svojstava kao što je sadržaj vitamina C i sadržaj ukupnih fenola, kao i masa plodova, dok je kod klasičnog načina zamrzavanja došlo do značajnog gubitka vitamina C i porasta ukupnih fenola.
brzo zamrzavanje, klasično zamrzavanje, nutritivni sastav, malina, kupina
nije evidentirano
engleski
Differences in nutritional content of berries between rapid and conventional freezing method
nije evidentirano
fast freezing, classic freezing, nutritional composition, raspberry, blackbery
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb