Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024187

Apstraktni tip podataka graf


Đaić, Katarina
Apstraktni tip podataka graf 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet informatike u Puli, Pula


Naslov
Apstraktni tip podataka graf
(Abstract data type graph)

Autori
Đaić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet informatike u Puli

Mjesto
Pula

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
213

Mentor
Orehovački

Ključne riječi
Graf, rub, vrh, usmjereni graf, neusmjereni graf, pretraživanje u dubinu, pretraživanje u širinu, Primov algoritam, Kruskalov algoritam, Dijkstrin algoritam, Floyd- Warshall algoritam, Bellman- Ford algoritam
(Graph, edge, node, directed graph, undirected graph, depth- first search, breadth- first search, Prim's algorithm, Kruskal's algorithm, Dijkstra's algorithm, Floyd-Warshall algorithm, Bellman-Ford algorithm)

Sažetak
U ovom diplomskom radu, pod naslovom „Apstraktni tip podataka graf“ je definiran sami graf te su napravljene implementacije u programskim jezicima Python te C++. Preciznije, graf predstavlja vrstu podatkovne strukture putem koje se implementira matematički koncept grafa. Isti se uglavnom sastoji od konačnog (promjenjivog) skupa uređenih parova koji se zovu lukovi (rubovi) i od entiteta koji se zovu čvorovi. Naime, postoje dvije glavne vrste grafa, a to su usmjereni te neusmjereni. Oni se razlikuju po načinu na koji se crtaju, ali i po implementaciji. Osim toga, postoje i dvije vrste pretraživanja grafa, a to su pretraživanje u dubinu i u širinu. Također, opisani su još razni algoritmi te implementirani, a to su Primov, Kruskalov, Dijkstrin, Floyd- Warshall i Bellman- Ford algoritam.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli