Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima (CROSBI ID 429986)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pešić, Jelena Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Pešić, Jelena

Krpan, Marina

hrvatski

Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima

Bolesti koje se prenose hranom veliki su problem u svijetu, a broj oboljenja uzrokovanih kontaminiranom hranom sve više se povezuje s ugostiteljskim objektima. Ovaj rad obuhvaća istraživanje o percepciji i dobroj praksi provođenja sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima. Cilj rada bio je procijeniti percepciju i znanje zaposlenika o sigurnosti hrane te razinu higijenskog dizajna opreme ugostiteljskih objekata. Percepcija zaposlenika o komunikaciji, važnosti higijene i sigurnosti hrane, organizaciji i resursima, rizicima na radnom mjestu te vođenju dokumentacije i čišćenju je zadovoljavajuća kao i razina higijenskog dizajna opreme, unatoč malom postotku nezadovoljstva u nekim segmentima percepcije o sigurnosti hrane. Rezultati ukupnog znanja svih ispitanika (99) u 18 ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske iznosio je 65 %. Najbolje znanje pokazalo se u području čišćenja i hlađenja (78 % i 71 %), dok su niži rezultati postignuti u području općeg znanja, križne kontaminacije i toplinske obrade (62% i 59 %).

bolesti uzrokovane hranom ; dobra praksa provođenja sigurnosti hrane ; ozračje sigurnosti hrane ; sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Perception and knowledge about food safety in restaurants

nije evidentirano

foodborne diseases ; food safety climate ; food safety culture ; food safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

24.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija