Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima (CROSBI ID 429986)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pešić, Jelena
Krpan, Marina
hrvatski
Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima
Bolesti koje se prenose hranom veliki su problem u svijetu, a broj oboljenja uzrokovanih kontaminiranom hranom sve više se povezuje s ugostiteljskim objektima. Ovaj rad obuhvaća istraživanje o percepciji i dobroj praksi provođenja sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima. Cilj rada bio je procijeniti percepciju i znanje zaposlenika o sigurnosti hrane te razinu higijenskog dizajna opreme ugostiteljskih objekata. Percepcija zaposlenika o komunikaciji, važnosti higijene i sigurnosti hrane, organizaciji i resursima, rizicima na radnom mjestu te vođenju dokumentacije i čišćenju je zadovoljavajuća kao i razina higijenskog dizajna opreme, unatoč malom postotku nezadovoljstva u nekim segmentima percepcije o sigurnosti hrane. Rezultati ukupnog znanja svih ispitanika (99) u 18 ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske iznosio je 65 %. Najbolje znanje pokazalo se u području čišćenja i hlađenja (78 % i 71 %), dok su niži rezultati postignuti u području općeg znanja, križne kontaminacije i toplinske obrade (62% i 59 %).
bolesti uzrokovane hranom ; dobra praksa provođenja sigurnosti hrane ; ozračje sigurnosti hrane ; sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Perception and knowledge about food safety in restaurants
nije evidentirano
foodborne diseases ; food safety climate ; food safety culture ; food safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
24.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb