Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja (CROSBI ID 429923)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petričević, Dominik Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja / Luković, Zoran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Petričević, Dominik

Luković, Zoran

hrvatski

Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja

Banijska šara svinja je hrvatska autohtona pasmina svinja koja se uzgaja na području Banovine, a u prošlosti je bila jedna od najvažnijih pasmina svinja za preradu u suhomesnate proizvode i trajne kobasice. Za proizvodnju tradicijskih proizvoda veliku važnost igra kakvoća mesa. Kakvoća svinjskog mesa je varijabilno svojstvo na koje utječu različiti čimbenici kao što su genotip, spol, dob, hranidba, način držanja, postupci sa životinjama prije klanja, anatomska pozicija mišića i drugi. Unutar najvažnijih pokazatelja kakvoće mesa jesu pH vrijednost, boja mesa i sposobnost vezanja vode. Cij ovog diplomskog rada je bio utvrditi najvažnija svojstva kakvoće mesa tovljenika banijske šare svinje iz poluotvorenog sustava držanja. Utvrđena je srednja vrijednost pH1 od 6, 32 ± 0, 07 te pH24 od 5, 49 ± 0, 04 za musculus longissimus dorsi (MLD), 5, 46 ± 0, 04 za musculus semimembranosus (MS) i 5, 56 ± 0, 05 za musculus gluteus (MG). Boja mesa MLD-a za parameter L* iznosi 51, 25 ± 2, 43, za parametar a* iznosi 19, 27 ± 1, 57, a za parametar b* iznosi 6, 69 ± 0, 45. Gubitak mesnog soka nakon 24 sata je 5, 76 ± 2, 18 %, a nakon 48 sati 7, 02 ± 1, 94 %.

banijska šara svinja, tradicijski proizvodi, pH, boja mesa, gubitak mesnog soka

nije evidentirano

engleski

Meat quality of Banija spotted fattening pigs in semi-outdoor rearing system

nije evidentirano

Banija spotted pig, traditional products, pH, meat colour, drip loss

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)