Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara (CROSBI ID 429874)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mušac, Gloria
Ljubenkov, Ivica
Soldo, Barbara
hrvatski
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara
Mediteranska prehrana i značajna konzumacija maslinovog ulja povezana je s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, smanjenjem pojave dijabetesa, sprječavanjem smanjenja kognitivnih funkcija zbog starenja, produljenjem životnog vijeka i kvalitete života u starijoj populaciji. Odnos između ukupnog fenolnog sadržaja i antioksidacijske aktivnosti vrlo je dobro utemeljen. Zabilježena su snažna antioksidativna i protuupalna svojstva fenolnih spojeva u maslinovim uljima. U ovom je istraživanju ispitano 11 različitih uzoraka maslinovog ulja s otoka Hvara. Ukupni su fenolni spojevi ekstrahirani i određene su njihove koncentracije. Rezultati su prikazani kao mg ekvivalent kavene kiseline u kg maslinovog ulja. Antioksidativna aktivnost fenolnih ekstrakata određena je metodama ORAC i DPPH. Rezultati su prikazani kao µmol ekvivalent troloksa po mL i statistički interpretirani korištenjem ANOVA. Utvrđena je jaka korelacija između udjela ukupnih fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti.
Mediteranska prehrana, polifenolni spojevi, antioksidativna aktivnost, ORAC metoda, DPPH metoda
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of phyphenolic compounds of olive oils from island of Hvar
nije evidentirano
Mediterranean diet, phyphenolic compounds, antioxidant activity, ORAC method, DPPH method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
24.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split