Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativna aktivnost i kinetička analiza tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta biljnih ulja (CROSBI ID 269479)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Tijan, Paola ; Broznić, Dalibor Antioksidativna aktivnost i kinetička analiza tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta biljnih ulja // Medicina Fluminensis, 55 (2019), 4; 350-360

Podaci o odgovornosti

Tijan, Paola ; Broznić, Dalibor

hrvatski

Antioksidativna aktivnost i kinetička analiza tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta biljnih ulja

Cilj: Utvrditi razliku u antioksidativnoj aktivnosti maslinovog, suncokretovog, bučinog i crnog ulja i njihovih tokoferolnih ekstrakata te proučiti kinetiku i mehanizam reakcije između slobodnih radikala i antioksidanasa. Materijali i metode: Antioksidativna aktivnost ulja i tokoferolnih ekstrakata mjerena je spektrofotometrijski uz uporabu DPPH˙ (2, 2-difenil-1-pikril-hidrazil) dok je Trolox ekvivalent, poslužio kao referentni standard za kvantifikaciju rezultata dobivenih DPPH˙ testom. Pomoću kinetičkih monofaznih i bifaznih matematičkih modela procijenjena je i analizirana inhibicija signala DPPH˙. Rezultati: Vrijednost TEAC ukazuje da maslinovo i suncokretovo ulje (2, 16 mmol/L) posjeduju jaču antioksidativnu aktivnost u odnosu na crno (1, 85 mmol/L) i bučino ulje (1, 68 mmol/L) a ujedno i intenzivniju inhibiciju DPPH˙ radikala. Tokoferolni ekstrakti imaju puno slabiji antioksidativni učinak od analiziranih biljnih ulja pri čemu je najdjelotvorniji ekstrakt suncokretova ulja koji čini 22, 1% antioksidativne aktivnosti ulja a najslabiji ekstrakt bučina ulja sa samo 13, 9%. Nestanak DPPH˙ radikala u uzorcima ulja odvija se u dva susljedna koraka, početnog eksponencijalnog koji se odvija unutar 7 min reakcije, ovisno o vrsti ulja i drugog sporog gdje su promjene proporcionalne s vremenom. Kod tokoferolnih ekstrakata brzi korak reakcije nije uočen ukazujući time da se reakcija odvija mehanizmom kinetike prvog reda. Zaključak: Rezultati ukazuju da biljna ulja imaju jači učinak u inhibiciji radikala u odnosu na tokoferolne ekstrakte pa se njihovom pravilnom konzumacijom potpomaže organizmu u „borbi“ protiv slobodnih radikala. Zapravo, najvažniji dio antioksidacijskog sustava obrane organizma od slobodnih radikala čini sinergističko djelovanje antioksidanasa, odnosno antioksidansi u sinergiji imaju jači učinak nego sumarni učinak svih pojedinačnih antioksidanasa.

antioksidativna aktivnost ; DPPH˙ ; kinetička analiza ; TEAC ; tokoferoli ; biljno ulje

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity and kinetic analysis of tocopherol extract obtained from different types of vegetable oils

nije evidentirano

antioxidant activity ; DPPH˙ ; kinetic analysis ; TEAC ; tocopherols ; vegetable oils

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55 (4)

2019.

350-360

objavljeno

1847-6864

1848-1868

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija, Temeljne medicinske znanosti

Indeksiranost