USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLIČKE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA (CROSBI ID 429841)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kelava, Ivan Aleksandar
Martinez, Sanja
hrvatski
USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLIČKE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA
U ovom radu ispitano je deset uzoraka vina hrvatskih proizvođača metodom cikličke voltametrije u fosfatnom puferu. Staklena ugljična elektroda korištena je kao radna elektroda, a antioksidacijski kapacitet određen ovom metodom uspoređen je s antioksidacijskim kapacitetom određenim kemijskim metodama: FRAP, ABTS i DPPH. Askorbinske kiseline, koja ima sličan mehanizam oksidacije kao i polifenolni spojevi niže molekulske mase koji u svojoj strukturi sadrže orto-dihidroksi fenolnu skupinu, korištena je kao standard za određivanje antioksidacijskog kapaciteta uzoraka vina kemijskim i elektrokemijskim metodama. Antioksidacijski kapacitet iskazan je kao ekvivalent askorbinske kiseline, izražen u jedinicama mmol AAE / 100 g uzorka. Postignuta je pozitivna, srednje jaka korelacija antioksidacijskog kapaciteta između ispitanih metoda. Kod svih metoda određivanja crna vina pokazala su značajno više vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta u odnosu na bijela i ružičasta vina.
ciklička voltametrija ; antioksidansi ; antioksidacijski kapacitet ; askorbinska kiselina
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF TESTING ANTIOXIDANTS IN WINE USING ELECTROCHEMICAL METHOD OF CYCLIC VOLTAMMETRY AND CHEMICAL METHODS
nije evidentirano
cyclic voltammetry ; antioxidants ; antioxidant capacity ; ascorbic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
12.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb