Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine (CROSBI ID 429759)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mijatović, Ela Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine / Broznić, Dalibor (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2019

Podaci o odgovornosti

Mijatović, Ela

Broznić, Dalibor

hrvatski

Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine

U ljudskom organizmu pronađene su brojne uloge soka aronije i crnog vina. Ovi napitci poznati su po jakom antioksidativnom učinku, kardioprotektivnom, hepatoprotektivnom, antibakterijskom te neuroprotektivnom djelovanju u kojima antioksidansi reduciraju brojne slobodne radikale koji uzrokuju veliki broj bolesti. Kinetika njihovih reakcija može se opisati matematičkim pristupom, odnosno modeliranjem pomoću jednadžbi. Ovim istraživanjem proučavan je sinergizam antioksidanasa iz soka aronije i crnog vina. Pripremljeno je pet uzoraka (ARONIJA, VINO, MIX 1, MIX 2, MIX 3) kojima se analizirala antioksidativna aktivnost uz DPPH• i TEAC test te kinetika kemijskih reakcija s tri monofazna i jednim bifaznim matematičkim modelom. Ukazano je da smjesa aronije i crnog vina u omjeru 1:1 (MIX 1), pokazuje najjači sinergizam ovih komponenti te najjači antioksidativni kapacitet u odnosu na druge mješavine. Uspoređivanjem statističkih pokazatelja, o slaganju eksperimentalnih i modelnih podataka, utvrđeno je kako bizafni model prvog reda najbolje opisuju kinetiku kemijskih reakcija DPPH radikala i antioksidanasa, dok je najlošiji opis kinetike dao model nultog reda. Time je i dokazano postojanje dvaju vrsta antioksidanasa koji reagiraju s DPPH radikalom različitim brzinama te uzrokuju i dvije faze reakcije. Dodatak soka aronije u crno vino uzrokuje porast njegove antioksidativne aktivnosti. Odnosno, ukoliko se priprema smjesa aronijinog soka i crnog vina, komponente moraju biti u jednakim udjelima kako bi se postigao što bolji sinergizam ovih dvaju vrsta antioksidanasa i što bolji zdravstveni učinak.

aronija ; crno vino ; antioksidansi ; DPPH radikal ; TEAC ; matematički modeli ; kinetika

nije evidentirano

engleski

Antioxidative synergism of the squeezed aronia juice and black wine mixtures of three grape varieties from the Bujština area

nije evidentirano

aronia ; red wine ; antioxidants ; DPPH radical ; TEAC ; mathematical models ; kinetics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

19.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Temeljne medicinske znanosti