Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023039

Usporedba različitih modela ECDIS sustava


Uroda, Marin
Usporedba različitih modela ECDIS sustava 2019., diplomski rad, preddiplomski, Pomorski fakultet, Rijeka


Naslov
Usporedba različitih modela ECDIS sustava
(Comparison of different ECDIS models)

Autori
Uroda, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Pomorski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
54

Mentor
Brčić, David

Neposredni voditelj
Žuškin, Srđan

Ključne riječi
Anketni upitnik, časnici navigacijske straže, elektroničke karte, informacijski sustav i prikaz elektroničkih karata, izvedbeni standardi, usporedba
(Comparison, officers of the watch, electronic charts, electronic chart display and information system, performance standards, survey)

Sažetak
U radu se opisuje Informacijski sustav i prikaz elektroničkih karata (engl. Electronic Chart Display and Information System – ECDIS) u pomorskoj plovidbi, kao i prednosti i nedostaci koje taj sustav donosi. Ukratko se opisuju povijest i razvoj ECDIS sustava. U radu su navedeni izvedbeni standardi za ECDIS sustav, točnije rezolucija A. 817 (19) i rezolucija MSC. 232 (32). Nadalje, nabrajaju se neki od modela ECDIS sustava kojih se pobliže opisuje, a zatim i uspoređuje na temelju određenih značajki. Također je provedena anketa koja pokazuje opremljenost današnjih brodova ECDIS sustavima, koliko iskustva korisnici imaju u radu sa sustavom, te s koliko su različitih modela imali priliku raditi. U skladu s osvrtima korisnika dolazi se do zaključka koje ECDIS modele časnici i zapovjednici smatraju najboljima i zašto. Na temelju provedene ankete i istraživanja daje se osobno mišljenje.

Izvorni jezik
Hrvatski