Fizikalno-kemijske karakteristike matične mliječi (CROSBI ID 429661)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukadin, Ilijana
Flanjak, Ivana
Bilić Rajs, Blanka
hrvatski
Fizikalno-kemijske karakteristike matične mliječi
Poznavanje kemijskog sastava matične mliječi od velikog je interesa za potrošače, ali i pčelare jer se sve češće konzumira u prirodnom obliku (kao svježa ili liofilizirana), ili se dodaje u druge proizvode (dodaci prehrani, medicinski proizvodi) kao funkcionalni sastojak. Iako je potrošnja matične mliječi u porastu, kvaliteta matične mliječi još uvijek nije zakonski regulirana već su dostupne preporuke za kvalitetu matične mliječi koje je objavila međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO). Kako bi se utvrdio kemijski sastav matične mliječi proizvedene u Republici Hrvatskoj i provjerila kvaliteta iste u odnosu na preporučene vrijednosti, prikupljeno je 13 uzoraka svježe matične mliječi sa područja istočne Hrvatske te je u uzorcima određen udio vode, bjelančevina, sastav i udio ugljikohidrata, udio 10-HDA, pH te ukupna kiselost. Kvaliteta matične mliječi sa područja istočne Hrvatske pokazala se zadovoljavajućom jer je većina uzoraka bila u skladu sa preporukama norme za kvalitetu matične mliječi i dostupnim literaturnim podacima.
matična mliječ ; karakteristike ; kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Physicochemical Characteristics of Royal Jelly
nije evidentirano
royal jelly ; characteristics ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
25.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek