Određivanje udjela melitina u pčelinjem otrovu metodom tekućinske kromatografije (CROSBI ID 429660)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Soldić, Ana
Flanjak, Ivana
Bilić Rajs, Blanka
hrvatski
Određivanje udjela melitina u pčelinjem otrovu metodom tekućinske kromatografije
Pčelinji otrov jedan je od tri proizvoda kojeg pčele same sintetiziraju, a njegova glavna sastavnica je peptid melitin (oko 50 % suhe tvari otrova) kojemu se, kao i samom otrovu, pripisuju brojna farmakološka i toksikološka svojstva. Melitin je linearni peptid kojeg čini 26 aminokiselina i odgovoran je za osjet boli prilikom uboda. Određivanje udjela melitina u pčelinjem otrovu u ovom radu provedeno je metodom visokotlačne tekućinske kromatografije uz detektor s nizom dioda. Osim toga provedena je i usporedba dva načina sakupljanja otrova sa skupljačima postavljenim na ulazu u košnicu i skupljačima postavljenim unutar košnice. Rezultati istraživanja pokazali su da je srednja vrijednost udjela melitina u analiziranim uzorcima iznosila 61, 99 ± 2, 95% te da način sakupljanja nije imao značajan utjecaj na udio melitina u otrovu. Međutim, značajno veća masa otrova po košnici i terminu sakupljanja dobivena je upotrebom skupljača postavljenih unutar košnice.
pčelinji otrov ; melitin , HPLC ; uvjeti sakupljanja
nije evidentirano
engleski
Determination of Melittin Content in Honeybee Venom by Liquid Chromatography
nije evidentirano
honeybee venom ; melittin ; HPLC ; collecting conditions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
25.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija