Promjene sastava i sadržaja fenolnih spojeva u listovima crnih sorata vinove loze tijekom pojedinih fenofaza (CROSBI ID 429569)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jakobović ; Filip
Andabaka, Željko
Šikuten, Iva
hrvatski
Promjene sastava i sadržaja fenolnih spojeva u listovima crnih sorata vinove loze tijekom pojedinih fenofaza
Fenolni spojevi predstavljaju sekundarne biljne metabolite koji imaju vrlo važnu fiziološku i morfološku ulogu u rastu i reprodukciji biljke te joj pružaju zaštitu protiv patogena i predatora. Brojni su istraživači ukazali na blagodati fenolnih spojeva na temelju čega je prepoznata njihova važnost u zaštiti biljke od abiotičkih i biotičkih stresova, te u antikancerogenom, antialergijskom, protuupalnom, antimikrobnom i neuroprotektivnom djelovanju. Ujedno, zbog svoga djelovanja koji utječe pozitivno na ljudsko zdravlje, fenolni spojevi su korišteni u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Samim time, glavni cilj ovoga istraživanja je dobiti pregled i bolje shvaćanje promjena u sastavu i sadržaju fenolnih spojeva, točnije flavonola, flavan-3-ola, hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina prisutnih u listovima 12 različitih sorata vinove loze. Istraživanje se odvijalo na vinogradarsko vinarskom pokušalištu „Jazbina“ tijekom 2018. godine. Uzorci su sakupljani periodično, počevši sa završetkom cvatnje vinove loze do tehnološke zrelosti pojedinih sorata, točnije od 22.06. do 13.09. Listovi su potom adekvatno pohranjeni, podvrgnuti procesima liofilizacije i ekstrakcije. Ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Dobiveni rezultati su obrađeni pomoću jednosmjerne analize varijance i Duncan Multiple Range testa. Temeljem dobivenih rezultata utvrđena je značajna varijabilnost u masenim udjelima fenolnih spojeva između sorata po pojedinim terminima uzorkovanja, kao i značajna varijabilnost u sadržaju fenolnih spojeva unutar iste sorte tijekom različitih termina uzorkovanja.
vinova loza ; list ; fenolni spojevi ; crne sorte ; tekućinska kromatografija
nije evidentirano
engleski
Changes in composition and content of phenolic compounds in leaves of red grapevine varieties during certain phenophases
nije evidentirano
vine grapes ; leaf ; phenols ; red varieties ; liquid chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
26.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb