Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba karakteristika kokičanja više hibrida kukuruza kokičara različitim metodama (CROSBI ID 681204)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Stipešević, Bojan ; Brozović, Bojana ; Jug, Danijel ; Jug, Irena ; Đurđević, Boris ; Vukadinović, Vesna ; Banaj, Anamarija Usporedba karakteristika kokičanja više hibrida kukuruza kokičara različitim metodama // Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.). 2019. str. 74-75

Podaci o odgovornosti

Stipešević, Bojan ; Brozović, Bojana ; Jug, Danijel ; Jug, Irena ; Đurđević, Boris ; Vukadinović, Vesna ; Banaj, Anamarija

hrvatski

Usporedba karakteristika kokičanja više hibrida kukuruza kokičara različitim metodama

Kukuruz kokičar od drugih tipova kukuruza razlikuje karakteristična promjena volumena zrna nakon izlaganja visokim energijama, što se još naziva i kokičanje. Karakteristike koje se mjere za ocjenu svakog hibrida kukuruza kokičara, osim visine uroda, jesu i volumen ekspanzije pri kokičanju, oblik kokice, te udio neiskokanih zrna, a što je podložno kako genetskim faktorima samog kultivara (veličina zrna, kemijski sastav zrna), tako i udjelu vlage zrna, oštećenjima zrna, no, također i metodi samog izlaganja zrna visokim temperaturama, kao i trajanju samog procesa kokičanja. Standardizirana metoda mjerenja ekspanzije osniva se na kokičanju u posudi putem zagrijavanja ulja, no, zamjera joj se sporost i nepraktičnost. Alternativni način kokičanja jest putem aparata na vrućizrak, brza metoda kojom je moguće ispitati karakteristike kokičanja zrna kokičara za sve vrijeme dorade i skladištenja zrna kukuruza kokičara, te, sve rasprostranjenija u masovnoj konzumaciji kukuruza kokičara, upotreba mikrovalnih pećnica, koja preuzima primat u načinu konzumiranja kukuruza kokičara, kako zbog brzine pripreme, tako i zbog dužine zadržavanja željenih svojstava proizvoda nakon pakiranja, te mogućnosti dodavanja različitih okusa.U ovom istraživanju usporedno su provedena kokičanja šest komercijalnih hibrida kukuruza kokičara (Bulut OS, B12139, B1214, N1H262, B14262 i B0860) putem tri metode: K1) kokičanje u posudi s uljem, K2) aparat na vrućizrak, te K3) mikrovalna pećnica, u četiri ponavljanja. Za sve tri metode kokičanja korištena je ista težina zrna (77 g) s istom vlagom zrna (13.5%), a za metode kokičanja u posudi i u mikrovalnoj pećnici dodatno je upotrijebljena ista količina ulja (21 g) i kuhinjske soli (2 g), zasnovano na normativima za pripremu pakovina za mikrovalnu pećnicu. Vrijeme kokičanja za metodu zagijavanja u ulju i na vrući zrak ovisilo je o procjeni kraja kokičanja za svaki uzorak posebno, dok je za kokičanje u mikrovalnoj pećnici korištena ista postavka same pećnice za pripremu kokica za sve uzorke. Volumen ekspanzije mjeren je putem mjerne posude, dok je broj neiskokičanihzrna mjeren prebrojavanjem istih.Rezultati su pokazali da postoje razlike volumena kokičanja i broja neiskokičanih zrna među kultivarima, gdje je najveći volumen kokičanja postigao N1H262 a najmanji B0860, koji je ujedno imao i najviše neiskokičanih zrna. Razlike između metoda kokičanja nisu bile signifikantne, što navodi na zaključak da su metode ispitivanja volumena ekspanzije kukuruza kokičara komplementarne za istu masu zrna.

kukuruz kokičar ; metoda kokičanja ; volumen ekspanzije ; neiskokičana zrna

nije evidentirano

engleski

Comparison of popping characteristics of several popcorn hybrids by different methods

nije evidentirano

popcorn ; popping methods ; popping volume ; unpopped grains

nije evidentirano

Podaci o prilogu

74-75.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings & abstracts 12th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection

Jug, Danijel ; Brozović, Bojana

Osijek: Glas Slavonije

1848-5456

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection

predavanje

27.05.2019-29.05.2019

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)