Primjena parne destilacije u proizvodnji eteričnog ulja iz cvijeta smilja (CROSBI ID 429530)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škunca, Marija
Pliestić, Stjepan
hrvatski
Primjena parne destilacije u proizvodnji eteričnog ulja iz cvijeta smilja
Postupak izdvajanja eteričnih ulja ovisi o biljnoj vrsti, sastavu eteričnih ulja i njegovoj primjeni. Visoko vrelište i toplinska nestabilnost sastojaka onemogućavaju izravnu proizvodnju eteričnih ulja destilacijom pojedinih organa biljke. Eterična ulja koja sadrže hlapljive tvari dobivaju se najčešće destilacijom. Parametri destilacije mijenjaju izvorna eterična ulja u biljci zbog povećane temperature, organskih kiselina i vode. Destilacija vodenom parom pogodna je za stabilna i slabo topiva eterična ulja koja se mogu dobiti s relativno dobrim iskorištenjem. U ovom diplomskom radu određene su osnovne fizikalne osobine (gustoća, boja) i kemijski sastav te radni parametri destilacijskog postrojenja. Izolacija eteričnog ulja provedena je primjenom parne destilacije, u modificiranoj aparaturi po Clevengeru. Analiza kemijskog sastava eteričnog ulja i udio karakterističnih spojeva (alfa-pinena, neril acetata i y - kurkumena) provedena je standardnom metodom ISO 11024:1998. Osim navedenog tehnološka vrijednost eteričnog ulja ocjenjena je i prema mirisu i boji. Analiza ulja smilja s otoka Paga (OPG Anton Škunca) prikazuje zastupljenost pet najučestalijih spojeva s visokim postotnim udjelom: neril-acetat, y-kurkumen, beta- selinen, alfa-pinen, alfa-selinen. Zastupljeni spojevi su većim udjelom seskviterpenski ugljikovodici (beta-selinen, y-kurkumen, alfa- selinen, ar-kurkumen, italicen, y-selinen, alfa-kopaen), monoterpenski hidrougljikovodici (alfa-pinen, limonen), oksigenirani monoterpeni (neril-propionat) i monoterpenski ester (neril- acetat).
Smilje, eterično ulje, destilacija, kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Application of steam distillation in the production of immortelle essential oil
nije evidentirano
Immortelle (Helichrysum italicum), essential oil, distillation, chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
25.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb