Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani (CROSBI ID 429522)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gjerek, Anela
Tomac, Ivana
hrvatski
Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani
Kolorimetrija, kao instrumentalna tehnika, ubraja se u optičke metode analize, a temelji na Lambert-Beerovom zakonu. Lambert-Beerov zakon opisuje pojavu apsorpcije svjetlosnog zračenja u otopini. Ovom tehnikom, koncentracija neke otopine može se odrediti prema intenzitetu boje te otopine odnosno prema Lambert-Beerovom zakonu koncentracija otopine direktno je proporcionalna apsorbanciji. Beta- glukan je složena molekula polisaharida prirodno prisutna u staničnoj stijenci ječma, zobi, pšenice i slično. Cilj ovog završnog rada je bio opisati kolorimetriju kao optičku metodu analize, uređaj za provedbu mjerenja te opisati njezinu primjenu na određivanje sadržaja beta- glukana u hrani.
β-glukan ; kolorimetrija ; spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Application of Colorimetry in Determination of the β-Glucan Content in Food
nije evidentirano
β-Glucan ; colorimetry ; spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
11.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska