Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani (CROSBI ID 429522)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gjerek, Anela Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani / Tomac, Ivana (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Gjerek, Anela

Tomac, Ivana

hrvatski

Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani

Kolorimetrija, kao instrumentalna tehnika, ubraja se u optičke metode analize, a temelji na Lambert-Beerovom zakonu. Lambert-Beerov zakon opisuje pojavu apsorpcije svjetlosnog zračenja u otopini. Ovom tehnikom, koncentracija neke otopine može se odrediti prema intenzitetu boje te otopine odnosno prema Lambert-Beerovom zakonu koncentracija otopine direktno je proporcionalna apsorbanciji. Beta- glukan je složena molekula polisaharida prirodno prisutna u staničnoj stijenci ječma, zobi, pšenice i slično. Cilj ovog završnog rada je bio opisati kolorimetriju kao optičku metodu analize, uređaj za provedbu mjerenja te opisati njezinu primjenu na određivanje sadržaja beta- glukana u hrani.

β-glukan ; kolorimetrija ; spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Application of Colorimetry in Determination of the β-Glucan Content in Food

nije evidentirano

β-Glucan ; colorimetry ; spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

11.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija