Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz Hrvatskog Podunavlja (CROSBI ID 429495)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krpan, Nina Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz Hrvatskog Podunavlja / Andabaka, Željko ; Banović, Mara (mentor); Šikuten, Iva (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Krpan, Nina

Andabaka, Željko ; Banović, Mara

Šikuten, Iva

hrvatski

Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz Hrvatskog Podunavlja

'Graševina' je gospodarski najvažnija i najraširenija bijelasorta vinove loze u Hrvatskoj, rasprostranjena u vinogorjima svih dijelova kontinentalne Hrvatske. Dobre je i redovite rodnosti, ujednačene kakvoće pa stoga istoimeno vino po količini proizvodnje, prodaje i konzumacije zauzima vodeće mjesto u Hrvatskoj. Vino pored svih vrijednih spojeva sadrži i teške metale, koji u povišenoj koncentraciji mogu utjecati na kvaliteta vina. Njihov sadržaj u grožđu i vinu ovisi o sorti, klimi, tlu, ali i o primjeni poljoprivredne prakse u vinogradu i tehnoloških procesa u proizvodnji. Stoga je uslijed svega navedenog potrebno u vinu pratiti koncentraciju metala. Poznavanje udjela pojedinih teških metala te njihovog međusobnog odnosa može poslužiti ne samo za utvrđivanje kvalitete, nego i nutritivne vrijednosti, zdravstvene ispravnosti, zemljopisne pripadnosti i izvornosti vina. Povećanje koncentracije metalnih iona poput bakra, cinka, olova, kadmija i arsena može dovesti do destabilizacije vina, stoga je u ovom radu pored fizikalno-kemijske analize provedeno i određivanje koncentracije 19 teških metala. Za ispitivanja su odabrani uzorci 10 vina sorte 'Graševina' iz 2017. godine , iz regije Hrvatsko Podunavlje, vinogorja Baranja, Erdut i Srijem. Laboratorijskom fizikalno-kemijskom analizom određeni su osnovni sastojci vina, HPLC-om utvrđene su koncentracije organskih kiselina, etanola i glicerola, dok su ICP-MS i ICP-OES metodama određene koncentracije teških metala. Različite koncentracije teških metala iste regije pripisuju se različitim tehnološkim postupcima pri proizvodnji vina. Rezultati su pokazali da sva analizirana vina udovoljavaju propisanim standardima Pravilnika o proizvodnji vina (NN 48/14.) te da mogu biti puštena u promet.

bijelo vino ; Graševina ; HPLC ; ICP-MS ; ICP-OES ; teški metali

nije evidentirano

engleski

Metal concentration in wines of 'Graševina bijela' variety from the Croatian Danube region

nije evidentirano

Graševina ; heavy metals ; HPLC ; ICP-MS ; ICP-OES ; white wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

25.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)