Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice (CROSBI ID 429398)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kaurin, Ela
Petek, Marko
hrvatski
Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice
Rajčica (Lycopersicon esculentum Mill.) je jednogodišnja povrtna kultura. Za pravilan rast i razvoj rajčice uz pravilnu obradu tla, navodnjavanje i održavanje nasada od velike važnosti je i gnojidba makro i mikrohranivima. Neka od hraniva za uzgoj rajčice su dušik, fosfor, kalij i magnezij. Fosfor je u tlu većinom produkt razgradnje matičnih stijena, a biljke ga usvajaju u anionskom obliku. Sudjeluje u svim važnim biološkim procesima u biljci kao što su fotosinteza, glikoliza, ciklus limunske kiseline, disanje. Cilj ovog diplomskog rada, uz opisivanje oblika i pristupačnosti fosfora u tlu, bio je i utvrditi i usporediti količinu fosfora u različitim uzorcima svježe (cherry i grapolo) i prerađene rajčice (kuhana, koncentrat i kečap). Istraživanje se provodilo na pet različitih uzoraka u tri ponavljanja. Fosfor u uzorcima rajčice je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 određen spektrofotometrijski. Količina fosfora u suhoj tvari rajčice kretala se od 0, 11 % do 0, 38 % P u suhoj tvari, odnosno od 4 do 89 mg P/100 g svježe tvari.
Lycopersicon esculentum Mill., makroelement, povrće, mineralna gnojidba
nije evidentirano
engleski
Phosphorus content in tomato and tomato products
nije evidentirano
Lycopersicon esculentum Mill., macroelement, vegetables, mineral fertilization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
24.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb