Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice (CROSBI ID 429398)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kaurin, Ela Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Kaurin, Ela

Petek, Marko

hrvatski

Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice

Rajčica (Lycopersicon esculentum Mill.) je jednogodišnja povrtna kultura. Za pravilan rast i razvoj rajčice uz pravilnu obradu tla, navodnjavanje i održavanje nasada od velike važnosti je i gnojidba makro i mikrohranivima. Neka od hraniva za uzgoj rajčice su dušik, fosfor, kalij i magnezij. Fosfor je u tlu većinom produkt razgradnje matičnih stijena, a biljke ga usvajaju u anionskom obliku. Sudjeluje u svim važnim biološkim procesima u biljci kao što su fotosinteza, glikoliza, ciklus limunske kiseline, disanje. Cilj ovog diplomskog rada, uz opisivanje oblika i pristupačnosti fosfora u tlu, bio je i utvrditi i usporediti količinu fosfora u različitim uzorcima svježe (cherry i grapolo) i prerađene rajčice (kuhana, koncentrat i kečap). Istraživanje se provodilo na pet različitih uzoraka u tri ponavljanja. Fosfor u uzorcima rajčice je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 određen spektrofotometrijski. Količina fosfora u suhoj tvari rajčice kretala se od 0, 11 % do 0, 38 % P u suhoj tvari, odnosno od 4 do 89 mg P/100 g svježe tvari.

Lycopersicon esculentum Mill., makroelement, povrće, mineralna gnojidba

nije evidentirano

engleski

Phosphorus content in tomato and tomato products

nije evidentirano

Lycopersicon esculentum Mill., macroelement, vegetables, mineral fertilization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

24.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)