Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice (CROSBI ID 429396)

Ocjenski rad | diplomski rad

Armanda, Ana Romana Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Armanda, Ana Romana

Petek, Marko

hrvatski

Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice

Rajčica (Lycoperscion esculentum) je jednogodišnja povrtna kultura iz porodice Solanaceae. Uzgoj rajčice ima velik ekonomski značaj kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Može se konzumirati kao svježa namirnica ili prerađena u obliku pelata, koncentrata, sokova ili kečapa. Rajčica je najznačajniji izvor karotenoida likopena izuzetno značajnog antioksidansa, te obiluje vitaminima od kojeg je najznačajnji C. Od minerala najviše ima kalija, a u značajnoj količini fosfora, magnezija, kalcija i željeza. Kalij je alkalni metal velike rasprostranjenosti u prirodi. Njegova glavna funkcija je da potiče rad enzima i regulira permeabilnost živih membrana. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi količinu kalija u svježoj rajčici, proizvodima od rajčice i usporediti ih s obzirom na način proizvodnje. Na području grada Zagreba provedeno je prikupljanje uzoraka, riječ je o svježoj rajčici grozdastog oblika, svježoj rajčici trešnjolikog oblika, kečapu, dvostrukom koncentratu rajčice ( 28-30% ST) te pelatima od rajčice iz organskog uzgoja trgovačkog naziva Bio-Tomaten gewurfelt aus biologischer Landwirschaft. Svi uzorci prikupljeni su u triplikatu iz trgovačkog centra SPAR na lokacijama Jordanovac, Kvaternikov trg, te Britanski trg. Kako bi se odredila količina kalija, usitnjeni uzorci razgrađeni su koncentriranom dušičnom (HNO3) i perklornom (HClO4) kiselinom u mikrovalnoj peći, nakon čega se kalij određivao plamenofotometrijski. Količina suhe tvari u uzorku kretala se od 4, 22 do 30, 45%, količina kalija u suhoj tvari kretala se od 1, 97 do 7, 52% K, te količina kalija u svježoj tvari od 64, 65 do 1783, 55 mg K/100 g svježe tvari.

gnojidba, Lycoperscion esculentum, makroelement, prerada

nije evidentirano

engleski

Potassium content in tomato and tomato products

nije evidentirano

fertilization, food processing, Lycoperscion esculentum, macroelement

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

24.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)