Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice (CROSBI ID 429396)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Armanda, Ana Romana
Petek, Marko
hrvatski
Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice
Rajčica (Lycoperscion esculentum) je jednogodišnja povrtna kultura iz porodice Solanaceae. Uzgoj rajčice ima velik ekonomski značaj kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Može se konzumirati kao svježa namirnica ili prerađena u obliku pelata, koncentrata, sokova ili kečapa. Rajčica je najznačajniji izvor karotenoida likopena izuzetno značajnog antioksidansa, te obiluje vitaminima od kojeg je najznačajnji C. Od minerala najviše ima kalija, a u značajnoj količini fosfora, magnezija, kalcija i željeza. Kalij je alkalni metal velike rasprostranjenosti u prirodi. Njegova glavna funkcija je da potiče rad enzima i regulira permeabilnost živih membrana. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi količinu kalija u svježoj rajčici, proizvodima od rajčice i usporediti ih s obzirom na način proizvodnje. Na području grada Zagreba provedeno je prikupljanje uzoraka, riječ je o svježoj rajčici grozdastog oblika, svježoj rajčici trešnjolikog oblika, kečapu, dvostrukom koncentratu rajčice ( 28-30% ST) te pelatima od rajčice iz organskog uzgoja trgovačkog naziva Bio-Tomaten gewurfelt aus biologischer Landwirschaft. Svi uzorci prikupljeni su u triplikatu iz trgovačkog centra SPAR na lokacijama Jordanovac, Kvaternikov trg, te Britanski trg. Kako bi se odredila količina kalija, usitnjeni uzorci razgrađeni su koncentriranom dušičnom (HNO3) i perklornom (HClO4) kiselinom u mikrovalnoj peći, nakon čega se kalij određivao plamenofotometrijski. Količina suhe tvari u uzorku kretala se od 4, 22 do 30, 45%, količina kalija u suhoj tvari kretala se od 1, 97 do 7, 52% K, te količina kalija u svježoj tvari od 64, 65 do 1783, 55 mg K/100 g svježe tvari.
gnojidba, Lycoperscion esculentum, makroelement, prerada
nije evidentirano
engleski
Potassium content in tomato and tomato products
nije evidentirano
fertilization, food processing, Lycoperscion esculentum, macroelement
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
24.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb